Als ouder heb je het druk; in ieder geval drukker als toen je nog geen kinderen had. Het opvoeden kost (wie had dat gedacht 😉 tijd; en nog best veel tijd 🙂 Daarna komen er ook veel andere dingen bij kijken, vooral als ze wat ouder zijn. Een van die taken kan de Ouder Commissie zijn; bijvoorbeeld van het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang (of naschoolse opvang). Ik zit alweer een tijdje in de Oudercommissie van onze kinderopvang en ik vertel je graag waarom!

1 Ik ben nieuwsgierig

Iets wat voor veel mensen geen verrassing zal zijn; ik praat graag en ben stiekem ook best nieuwsgierig. Als er een andere werkwijze komt op de BSO, dan ben ik benieuwd waarom dat is. Niet omdat ik gelijk denk dat de oude manier vast veel beter was, maar waarom ze er voor gekozen hebben om het te veranderen. Persoonlijk denk ik dat dit best handig is bij een Oudercommissie, wat verder doorvragen dan dat ze misschien willen hihi.

2 Ik wil niet alleen klagen

Laten we eerlijk zijn; op iedere opvang is er wel iets en dat geldt natuurlijk voor scholen. En daar wordt dan natuurlijk heerlijk over gezeurd, vooral bij mensen die er niets over te zeggen hebben. Hoe gaat dat spreekwoord ook alweer; “de beste stuurlui staan aan wal?” Ik ben het ook wel eens ergens niet mee eens en dit vertel ik graag in het overleg met de locatie manager. Of daarvoor zelfs nog; als het echt belangrijk is. Niet om betweterig te zijn, maar zodat er misschien iets aan gedaan kan worden. Aan de andere kant kan er ook een heldere uitleg voor zijn, waardoor ik dat ook weer weet en niet verder loopt te klagen!

3 Dag van de Leidster

Ik vind het heerlijk om te knutselen voor de Dag van de Leidster hihi. Nee, grapje, maar ik vind het wel fijn dat de OC hier een steentje aan bij draagt. De leidsters doen ‘gewoon’ hun werk, maar het lijkt mij geen gemakkelijke baan. En daar mag een keer per jaar best even bij stil gestaan worden, toch?! De afgelopen jaren werden er al veel cadeaus voor de dag van de leidsters gemaakt, zie hier.

Wat doet een Oudercommissie?

De Oudercommissie behartigt de belangen van kinderen en ouders. Wij overleggen met de locatiemanager en denken mee over het beleid en de activiteiten van het eigen kindercentrum, zoals de invulling van de ouderavond. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet om de individuele situatie van ouder of kind gaat. Je moet dus niet in de OC gaan als je alleen wilt dat het gaat zoals jij het wilt voor jouw kind.

Heb jij er wel eens over nagedacht om in de Oudercommissie te gaan? Of zit je er misschien zelfs al in?