Als ik er alleen aan denk, krijg ik de kriebels…! Nee, geen luizen, maar zilvervisjes en papiervisjes! Ik kom ze overal tegen en ze hebben zelfs mijn trouwalbum aangevreten! Help, wat moet ik hier tegen doen!

Zilvervisjes en papiervisjes

Ik heb een beetje gegoogled en blijkbaar heb je zilvervisjes en papiervisjes. Zilvervisjes (die zo worden genoemd omdat ze glimmen), komen vooral voor op plekken waar het vochtig is. Papiervisjes eten vooral papier en komen daar dus vooral voor. Nou, blijkbaar heb ik ze allebei; zilvervisjes in de badkamer en op de gang en papiervisjes in mijn boeken… En wist je dat zilvervisjes ook schade aan katoenen kleding kunnen veroorzaken? Dit is te herkennen aan kleine gaatjes in de katoenen kledingstukken.

Waar komen ze vandaan

Het schijnt dat ze vooral in nieuwbouwhuizen voorkomen (al weet ik niet hoe lang een huis tot een nieuwbouwhuis gerekend mag worden). De reden dat veel mensen er last van hebben, is dat is het gebruik van laminaat/parket met platte plinten. De platte plinten sluiten namelijk niet goed aan bij de muur en een loslatende plakstrip doet de rest. Zo ontstaat een gunstige verblijfsplaats, waar ze zich ook gemakkelijk voortplanten en zo blijft het doorgaan natuurlijk.

Wat doe je er tegen

Als je op internet zoekt komt je van alles tegen; een spuitbus, een halve aardappel in een open plastic zak, waar de zilvervisjes op af zouden moeten komen. Helaas werkt het bij mij niet. Wij hadden best veel papier in van die papieren opbergboxen van Ikea zitten; die hebben wij nu allemaal vervangen voor plastic boxen. Dit scheelt wel iets.

Tips

Op de website van milieucentraal.nl staan nog wat tips die wel goed zijn om te weten; onder andere van de plastic boxen en dat je het huis goed moet ventileren. Nu is dit sowieso belangrijk natuurlijk; maar ik hou er nu extra rekening mee.

Heb jij last van zilvervisjes of papiervisjes?! En wat doe jij er tegen? Tips zijn zo welkom!!