Het schoolreis seizoen is weer begonnen, veel scholen gaan aan het einde van het jaar op schoolreisje. Superleuk, vooral voor de kinderen. Natuurlijk moeten er ook hulpouders mee en vaak wordt dat als ‘erebaantje’ gezien. Hoewel het wat mij betreft de vraag is, of dat wel zo is haha. Hierbij wat tips voor als je mee gaat met het schoolreisje!

Weet je het zeker?

Niet om lullig te zijn, maar voordat je je als hulpouder opgeeft of gevraagd wordt om mee te gaan; bedenk dan eerst even of je het ook aankunt! Hoe jonger de kinderen, des te intensiever het is. Gillende kinderen in de bus, kinderen die wegrennen op de plaats van bestemming, kinderen die iedere 5 minuten ‘echt NU moeten plassen!!’ en je blijft de hele dag jouw groepje maar tellen! Het is leuk, maar ik denk niet dat het voor iedereen is weggelegd! Zelf ben ik nooit met de kleuters mee geweest; wel in groep 3 en 4. Dan zijn de kinderen echt al een stuk zelfstandiger!

Voorbereiding

Het klinkt zo makkelijk; maar zorg dat je gewoon goed voorbereid bent. Weet waar je heen gaat en zorg dat je je hier alvast over inleest. Zorg dat je een goed gevulde rugzak bij je hebt, met pleisters, tissues, extra drinken en misschien nog een lekker snoepje. Oh en zorg dat je alle namen van de kinderen van je groepje weet! 🙂

Blijf tellen

Blijf koppen tellen; je bent ze toch altijd sneller uit het oog als dat je denkt. Spreek ook af wat te doen als ze jou niet kunnen vinden! Vaak is dat ook met de juf afgesproken, wel handig als jij ook even weet hoe het zit.

Zorg voor een mede ouder

Loop niet alleen met jouw groepje, maar met een andere hulpouder mee! Handig, als er een ongelukje is of als er groepje kinderen naar de wc moet. Dan kan de rest even bij de andere ouder blijven. Of als je zelf even naar de wc moet. En sowieso is het gezelliger!

Als ze geld mee mogen

Bij ons op school mogen de kinderen 3 euro meenemen op schoolreisje om hier een souveniertje (tje, inderdaad haha) van te kopen. Leuk, maar je bent niet verplicht om je kind geld mee te geven. Met als gevolg dat niet alle kinderen geld bij zich hebben. Voorschieten omdat de ouder het misschien is vergeten zou natuurlijk kunnen, maar misschien heeft de ouder er wel bewust voor gekozen om geen geld mee te geven. Het gebeurd ook nogal eens dat kinderen hun geld kwijtraken… tjaa…. Bespreek even met de leerkracht wat je in deze gevallen doet; dat is wel zo handig.

Plan ‘s avonds niets

Hoe soepel alles ook zal verlopen, vertrouw mij, ‘s avonds ben je afgetaaid! Dan ben je nog steeds ‘koppen aan het tellen’ en er gewoon klaar mee. De kinderen trouwens ook. Meldt ze dus af bij de sportclub en zorg dat je zelf ook geen afspraak meer hebt staan!

Wat is jouw ultieme tip voor de hulpouders bij het schoolreisje?!