Op het moment dat dit blog gepost zit ik er weer; in het zwembad. De jongste is nog bezig met zijn zwemdiploma, op zich niets bijzonders. Hoewel het iets anders wordt als je weet dat hij volgende week 8 jaar wordt en al bijna 3 jaar zwemles heeft!

— Zo’n 1,5 jaar na deze post kreeg RJ de diagnose DCD, wat echt heel veel verklaard! Lees dit dus ook zeker even.–

Geen talentjes

Mijn oudste begon met zwemles tot hij 5 jaar was, niet te vroeg dus denk ik zo. En hij vond het vreselijk! Wat hij precies vreselijk vond kon hij niet zeggen, want zwemmen op zich vind hij dus wel leuk. Maar de zwemles vond hij gewoon niet leuk. Hij deed bijna twee jaar over zijn A diploma en dat vond ik best lang. Maar goed, de jongste is nu dus al bijna drie jaar bezig en het diploma is nog niet helemaal in zicht. Voor die twee jaar had ik dus eigenlijk moeten tekenen 😉 Ik hoor andere kinderen die het binnen een goed jaar halen, die van ons zijn dus duidelijk geen nieuwe Pieter van den Hoogenband!

Hoe kan dat dan

Hoe kan het dan dat hij al zolang zwemles heeft? Goede vraag. Ik moet wel zeggen dat hij motorisch wel wat uitdagingen heeft. Vanaf jongs af aan heeft hij vaak fysio gehad en nu trouwens ook weer. Toen hij net 5 was zijn wij gestart met zwemles, met het speciale Zed & Sop programma bij een zwembad in de buurt. Dat klonk geweldig, maar achteraf gezien was dit niets. Het was een zwemgroep van 12 kinderen en de juf kon ze niet allemaal onder de duim houden. Met als gevolg dat onze zwemmer er een loopje meenam; effectief zwom hij maar 15 minuten van de 45 minuten zwemles. Je wilt het toch een kans geven, maar na 9 maanden was ik hier klaar mee, dit ging gewoon niet. De fysio gaf ook aan dat een kleiner groepje beter zou zijn.

Nieuwe poging

Dus wij gingen na een ander zwembad, met zwemles in kleinere groepjes. Hier had hij een zwemmeester waar hij geen klik mee had, al had ik dat zelf niet zo door. Je krijgt er tenslotte niet zoveel van mij. Na twee maanden ging hij naar een ander groepje, omdat hij met die juf een betere klik zou hebben. Dit was absoluut waar! En hoewel het nog niet erg opschoot, zag ik wel verbetering. Op zijn manier deed hij zijn best; al was hij nog steeds snel afgeleid. De juf zei dat hij ook echt zijn best wel deed, maar hij had gewoon moeite met een aantal dingen.

Oefeningen van de fysio

Zij gaf aan dat wij misschien eens met de fysio konden praten, misschien had zij nog wat tips. Ik maakte een filmpje van de zwemles en de fysiotherapeut gaf aan dat zij hier wel mee aan de slag konden gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Maar echt snel ging het niet én toen moest hij ook nog naar een ander groepje. Met die meester die hij eerst ook had….

Negatieve aanpak

En toen ging het eigenlijk mis… Hij benaderde hem heel negatief; zelfs ik weer er weemoedig van. Ze hadden gewoon geen klik en ik was het een beetje zat. Een vriendin van mij wees mij op een zwemschool die echt heel dicht bij huis was; en waarbij ze zwemles op maat geven.

Priveles

Na weer een les waar ik verdrietig van werd, besloot ik contact op te nemen met Wilma van Alles is Sport. Zoals gezegd geeft zij zwemles op maat en wij besloten een proef prive zwemles te doen. Het zwembad is heel erg klein, maar hij vond het geweldig. Aan het begin van de les kreeg hij een gelamineerd kaart met de ‘taken’ die hij moet uitvoeren tijdens de zwemles; en als hij dat heeft gedaan, dan mag hij een duim plakken. Geweldig! Hij was gelijk fan en hij wilde niet meer naar het andere zwembad terug. Dat begrijp ik wel, Wilma had ook gelijk een klik met hem! Eindelijk een zwemjuf die ziet hoe leuk hij is en die hem op zijn manier kan aanpakken!

Zwemdiploma

Inmiddels zwemmen wij hier alweer een half jaartje en R.jJ. vind het geweldig! Maar goed, laten wij eerlijk zijn, we zitten er niet voor de gezelligheid maar voor dat #@!! zwemdiploma! Hij is bijna 8 jaar; iedereen in de klas heeft al zijn zwemdiploma, allang zelfs. Hij vind de zwemles nu trouwens geweldig, maar hij wil ook wel een zwemdiploma. Het mooie van deze zwemles is dat je ook certificaten kunt halen. Afgelopen voorjaar heeft hij dus afgezwommen, voor zijn Kikker Zilver certificaat! Wij hebben aangegeven dat het niet zijn A diploma is, maar wel een soort ‘half A diploma’. Hij was zo trots en blij!!

Op naar A

En nu dus op naar A, en misschien daarna nog wel naar B! Maar als hij A heeft, dan gaat de vlag uit!

P.S. Zo’n 1,5 jaar na deze post kreeg RJ de diagnose DCD, wat echt heel veel verklaard! Lees dit dus ook zeker even.