Deze week is het de schoolbrengweek! Ik zag het bij ons in de schoolkalender staan en dacht, leuk; we mogen zeker mee naar binnen! Maar nee, de schoolbrengweek is een initiatief waarin ouders en leerlingen worden opgeroepen om zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school te gaan.

Naar school

En sinds kort kunnen wij enthousiast zeggen dat wij zonder problemen aan dit initiatief mee doen. Sinds februari gaan wij namelijk iedere dag op fiets naar school; weer of geen weer. Dit heeft er voor gezorgd dat wij één keer echt tussen de onweersbuien door moesten fietsen en één keer dat we echt een regenpak aan moesten. Valt best mee toch? We hoeven ook maar een heel klein stukje naar school; ik denk zelfs dat het met de auto langer duurt dan met de fiets.

Waarom de auto

Waarom duurde het dan toch zolang voordat we eindelijk met de fiets naar school gingen? Ik kan je zo een rits ‘redenen’ geven om met de auto te gaan, maar het is natuurlijk allemaal onzin. Ik moet zelf een grote rugzak mee naar mijn werk; en dus ook naar school. Dat vind ik niet fijn, maar goed, het went ook wel weer.

Op de fiets

De schoolbrengweek is duidelijk over waarom je met de fiets naar school zou moeten;

  • Goed voor je gezondheid en bewegen bevordert je leerprestaties,
  • Goed voor de verkeersveiligheid bij school,
  • Goed voor de verkeersvaardigheid van de kinderen,
  • Goed voor het milieu,
  • en het is nog eens leuk ook!

En daar ben ik het helemaal mee eens. Vooral dat het goed voor de verkeersvaardigheid is voor kinderen; want ze halen toch nog wel eens caperiolen uit. Liever nu tijdens dit kleine stukje waarbij ik in de buurt ben, dan dat ze straks naar de brugklas moeten en dan eigenlijk nog moeten leren fietsen! Want fietsen is veel meer dan rondjes fietsen bij het huis!