Het is nog maar september, maar de kruidnoten en de chocoladeletters liggen al weer volop in de winkel. En  zo zoetjes aan vallen alle speelgoedboeken ook weer op de mat. De kinderen zijn al druk aan het knippen en plakken en willen natuurlijk weer alle onzin dingen hebben die erin staan. Maar nu dus de grote vraag hier in huis, wat gaan we dit jaar doen met Sinterklaas?

Geloven

Vorig jaar was het eerst jaar dat ze beide niet meer geloven in Sinterklaas, ze gingen beide op school lootjes trekken en ze kwamen ook zelf met de vraag hoe het nou zat. Hoe jammer het ook is, want je sluit toch een tijdperk af, het heeft ook wel weer voordelen. Vorig jaar hebben we het nog met de hele familie gevierd, en helaas waren er wel wat teleurstellingen bij mijn zoon. Maar het was nu veel makkelijker uit te leggen hoe het zit.

Anders

Dit jaar wil ik het dus anders doen. Ook al mogen ze best nog een aantal keren hun schoen zetten en versier ik het huis lekker in Sint sferen, 5 december doen we het anders. Ik wil het dit jaar met zijn 4tjes gaan vieren en lootjes trekken of een spel doen met ze. Ze mogen dan ook zelf op stap voor een cadeautje en als dat lukt mogen ze er ook een gedichtje bij maken.  Ook  het spel met de dobbelsteen lijkt mij geweldig om met ze te doen. Gekke cadeautjes, leuke cadeautjes en lekkere cadeautjes, keus genoeg. Keus genoeg, maar een beslissing heb ik dus nog niet gemaakt.

Discussie

Helaas is het al een paar jaar de discussie hier in Nederland over Zwarte Piet en dat het racistisch zou zijn. Mijn kinderen hebben dit nog niet mee gekregen in de tijd dat ze nog echt geloofde, maar het maakt het er niet leuker op voor de kinderen vind ik. De kinderlijke onschuld die erbij komt kijken, gaat zo toch wel een beetje verloren. Ik ben blij dat ik mijn kinderen het feest nog heb kunnen laten beleven, zonder de narigheid die er nu om heen hangt!

Hoe vieren jullie Sinterklaas dit jaar, lekker ouderwets pakjesavond, met een leuk spel of via lootjes?