Wat hadden onze ouders het vroeger toch makkelijk! Er werden hooguit 5 foto’s per maand gemaakt; die liet je afdrukken en alle foto’s kwamen gewoon in het fotoalbum. Dat gaat nu wel anders; er worden zoveel foto’s gemaakt dat je eigenlijk vergeet een fotoalbum te maken. Dit jaar heb ik daar een stokje voor gestoken!

Het afgelopen jaar

Ooit had ik het plan om van ieder jaar een fotoalbum te maken, voor de kinderen. Voor allebei een; zodat ze die later mee kunnen nemen als ze later het huis uit zijn. Zelf heb ik ook mijn fotoalbum meegekregen toen ik het huis uit ging. Terug naar het plan; mijn laatste fotoalbum maakte ik 5 jaar geleden… ik loop dus 5 jaar achter!! Ik heb besloten om er vanaf nu een traditie van te maken om die jongens te verrassen met een fotoalbum van het afgelopen jaar; met hun verjaardag. Aangezien ze bijna tegelijk jarig zijn, was dat wel een behoorlijke klus haha.

Keuzes maken

Het fotoalbum maken begint met keuze maken. Kies ik voor een digitaal geprint album of laat ik alle foto’s afdrukken en plak ik ze in. Dit is trouwens geen moeilijke keuze; ik vind foto’s inplakken vreselijk haha. Het wordt dus een digitaal geprint album. Daarna vraag ik mij af of ik het album van het hele jaar wil, dus bijvoorbeeld van heel 2017, of van verjaardag tot verjaardag. Ik kies voor het laatste; het wordt dus een fotoalbum per levensjaar. Daarna komt natuurlijk ook de vraag welk formaat album je wilt; en ik kies voor het vierkante XL album. Dat zijn al mijn albums ook en dat vind ik gewoon mooi. De laatste keus is de moeilijkste beslissing; welke foto’s komen er in het album!

Foto’s kiezen

Wat man man, wat zijn er veel foto’s! Niet alleen van mijzelf, maar ik heb ook foto’s van de bso, van school en van ouders van vriendjes. Deze zijn vaak via whatsapp verstuurd en de resolutie is vaak wat lager; dat is wel even goed om in gedachten te houden. Die kun je namelijk wel in het album gebruiken, maar dan als een wat kleinere foto.

Aan de slag

Zo heb ik het aangepakt; het kiezen van de foto’s. Allereerst heb ik een kopie gemaakt van alle foto’s van de betreffende periode en in een nieuwe map gezet. Dan weet ik zeker dat ik niet per ongeluk foto’s verwijder. In deze nieuwe map, noem hem fotoalbum ofzo, heb ik nieuwe mappen aangemaakt met wat hoogtepunten of verzamelpunten. Bijvoorbeeld school, vakantie, sport en nog een aantal punten. Daarna ben ik de foto’s doorgelopen en heb ik de foto’s naar de betreffende mapjes gesleept. Ook heb ik wat mapjes aangemaakt waar ik foto’s van gezamenlijk heb verzameld, bijvoorbeeld ‘vakantie samen’, omdat ik die foto’s bij beide albums kan gebruiken.

Het fotoalbum

Nadat ik alle foto’s in het juiste mapje heb gedaan (en de rest heb verwijderd) kan het vullen van het album beginnen. Ik probeer het zoveel mogelijk chronologisch te doen, maar doe het vooral per thema. Dus het thema school heeft een aantal foto’s die met school te maken hebben die staan dus qua tijd door elkaar. Ook is het even zoeken naar de juiste lay-out; in de praktijk blijkt dat ik vaak voor dezelfde lay-out kies. Bij sommige foto’s heb ik er een korte tekst bijgezet; dat is niet bij alle foto’s nodig. Lange verhalen in het fotoalbum zijn voor mij ook niet nodig; maar dit is misschien per persoon verschillend.

Extra pagina’s en de voorkant

Bedenk van te voren trouwens ook hoeveel je uit wilt geven aan jouw album en hoeveel pagina’s je dus kunt nemen. Zelf heb ik extra pagina’s genomen; ik had er 50 in totaal. Nu kon ik nog niet alle foto’s nemen die ik wilde, maar het is niet erg om te schrappen met foto’s. Anders wordt het boek oneindig dik en dat is niet nodig! Als laatste maak ik de omslag van het fotoalbum; dat is ook wel even goed zoeken naar leuke foto’s. Ik heb voor meerdere foto’s gekozen; zodat het goed zichtbaar is van wie het album is.
Tip: neem wel de tijd voor het maken van het album en kijk het een paar dagen later nog eens goed na! In mijn haast heb ik toch wat foutjes gemaakt, zoals een foto in het verkeerde album en een vergeten titel bij de oudste.  Geen wereldramp; maar neem daarom gewoon de tijd!

Het resultaat

Het is dus best wel even een klusje; maar dat komt vooral omdat het veel werk is om foto’s uit te kiezen. Welke wel, welke niet. Daarna gaan de foto’s in het album, wat je trouwens ook automatisch kunt laten doen. Het bestellen gaan heel eenvoudig en daarna het resultaat! Ja, daar heb je echt nog jaren plezier van! De jongens vonden het geweldig heb hebben er al vaak in gekeken. Natuurlijk hebben ze het ook de familie laten zien; zelfs vriendjes mogen kijken. Een traditie die ik in ere ga houden!