Het stond al een tijdje op de agenda en de kinderen konden niet wachten. Vandaag was het dan zover; een bezoekje aan de Siroopwafelfabriek in Gouda. Dit is een nieuwe experience in Gouda, die wij met heel veel liefde voor jullie testen!

Siroop of stroop

Als je nog nooit over de Siroopwafelfabriek hebt gehoord, dan is dat niet zo heel gek. Het is namelijk nog heel nieuw; ze zijn net twee maanden open (maart 2018). Verwacht trouwens geen echte fabriek, het is allemaal heel kleinschalig. En dat maakt het juist zo mooi. Mocht je je afvragen of ik siroop niet steeds verkeerd schrijf; nee, het gaat echt om de siroopwafel in plaats van de stroopwafel. Natuurlijk lijken de koeken op elkaar en zijn ze allebei heel lekker. Het grootste verschil is dat er bij de stroopwafel 1 wafel wordt gemaakt en die wordt door middel gesneden, waarna er stroop tussen wordt gedaan. Bij de Kamphuisen siroopwafel worden er twee aparte wafels gebakken, waarna er siroop tussen wordt gedaan. Dat maakt het een stuk knapperiger!

De ingang op de Markt 69 in Gouda.

 

Over de experience

De Siroopwafelfabriek zit in Gouda, op de Markt. Een mooie plek in het centrum, in de buurt van het mooie stadhuis van Gouda en ook de beroemde Sint Janskerk is er op steenworp afstand. Als je naar de fabriek wilt, dan ga je eerst naar het winkeltje. Wij hadden de kaartjes online besteld, wij moesten de kaartjes alleen even laten scannen. Daarna werden wij ontvangen in ruime kamer, waar wij koffie, thee of limonade en een taartje aangeboden kregen. Er kwamen steeds weer wat mensen bij en na zo’n 20 minuten begon het dan eindelijk. Via diverse schermen in de kamer werden wij ontvangen door Pieter Willem Kamphuizen, de grondlegger van de siroopwafel. Of een leuke, interactieve manier wordt de geschiedenis verteld en hoe ze zijn gekomen tot nu. Zo leren wij dat het geheime recept sinds 1810 al verzegeld is en dat er ooit een hele nieuwe auto zo de gracht in rolde!

De ontvangstkamer!

Aan de slag

Hoe leuk het interactieve gedeelte ook is; daarna komt pas echt het leukste gedeelte. De begeleidster vraagt onze jongste en een ander jongetje op zoek te gaan naar een geheime deur, waarmee wij de fabriek in kunnen. Spannend! Eerst moet iedereen een haartje op; leuk voor de selfies hihi. Daarna mogen de kinderen een voor een in een heel groot rad lopen, waardoor het deeg gekneed wordt. Heel grappig om te zien!

Eerst een haarnetje en daarna deeg kneden door in een groot rad te lopen!

 

Proeven en maken

Vervolgens gingen wij door naar het proef station; waar de stukjes wafel en siroop al klaar stonden. Er zijn namelijk verschillende soorten samen, zoals drop, mandarijn, peper en de originele smaak. Er stond niet bij wat welke smaak was, dus wij moesten dit raden. En dat was natuurlijk geen straf!
Hierna stond de echt wafelbakker al op ons te wachten, om ons een uitgebreide uitleg te geven over hoe de siroopwafels nu verder gemaakt werden. Leuk om te zien; het is bijna hypnotiserend; ik bleef er naar kijken!

Eerst proeven en daarna werd alles uitgelegd.

De siroopwafelfabriek!

 

De kluis

Na deze uitleg gingen wij met de trap naar boven, waar een grote kluis stonden. Kinderen konden proberen om de kluis te openen, om zo het recept te stelen! Wij hebben de kluis niet open gekregen, ik weet ook niet of dat wel echt de bedoeling was hihi. Daarna kon je met een mooie glijbaan weer naar beneden; zo voelt iedereen zich weer even kind! Persoonlijk ben ik hier trouwens niet zo van en onze jongste ook niet, dus wij zijn weer met de trap naar beneden gegaan.

Tijdens de uitleg mochten wij ook het deeg en de snippers proeven; altijd lekker!

De siroopwafel

En daarna kwam natuurlijk hetgeen waar wij allemaal op hadden gewacht; wij mochten de echt siroopwafel, die ze net gemaakt hadden, proeven! We kregen er zelf nog een extra topping op; we konden kiezen uit M&M’s, roze suiker, chocolade dip en marshmallows. Allemaal zo lekker en de wafel maakte het helemaal af. Hier kon je ook het haarnetje weer af doen en eventueel nog wat drinken bestellen. De kinderen kregen ook een kleurplaat. De jongste zei gelijk “daar ga ik een diploma van maken!” (Tip hihi)
Als je een Deluxe pakket had gekozen, dan werd hier ook nog een extra foto gemaakt en kreeg je de goodiebag. Dit hadden wij niet, dus ik weet niet wat hier in zit, dat weet ik niet.

Onze ervaring

Deze leuke experience duurde zo’n 45 minuten, zonder het wachten van te voren natuurlijk. Dat wachten vonden ze niet zo leuk, maar verder vonden de jongens het echt leuk! Het is ook echt goed op kinderen ingesteld, ze werden er steeds leuk bij betrokken. Ik vind het allemaal goed in elkaar gezet en een goede combinatie tussen leren, doen en proeven. Wat ons betreft is het dan ook echt een aanrader!

Deeg kneden via de groot rad! #alseenhamster #siroopwafel #gouda

Een bericht gedeeld door Martine & Sandra, Supermoms! (@supermomsnl) op