Ja, mijn kind heeft een eigen telefoon. Sterker nog; ze hebben er allebei eentje. Ze zijn 7 en 9 jaar oud, dus sommige mensen zullen dat wel erg jongen vinden. Wij hebben er bewust voor gekozen en ik vertel je graag waarom.
Eigen telefoon
Toen onze oudste zes jaar was had hij het er al een tijdje over; hij wilde heeel graag een eigen telefoon! Niet om mee te kunnen bellen of internetten; gewoon voor de spelletjes. Hij merkte dat zijn ouders altijd een telefoon bij de hand hadden en dat is toch wel handiger dan de oude iPad die hij toen zelf mocht gebruiken. Nu wil het toeval dat ik rond zijn verjaardag een nieuwe telefoon mocht uitkiezen en we besloten om mijn oude telefoon aan hem te geven, voor zijn verjaardag. Dit was trouwens echt zijn cadeau, hij kreeg dus verder niets anders.
In de praktijk
Als je zeven jaar bent, dan ben je wel een van de weinige met een eigen telefoon. Wij hadden er geen bruikbare simkaart in gedaan en hij kon alleen op de wifi. En dat ging prima. Na een jaartje kregen er meer kinderen een telefoon en wilde hij graag Instagram en Whatsapp op zijn telefoon. Aangezien ik zelf heel veel op social media zit, heb ik er misschien minder problemen mee dan sommige andere ouders. Wij vonden dit dus goed, maar wij hebben wel duidelijke afspraken gemaakt. Over Instagram vooral; dat hij pas iemand mag volgen als het van ons mag en hij heeft een gesloten account. Verder weet hij dat hij er geen foto’s van andere mensen op mag zetten en alleen ‘gewone’ foto’s van zichzelf of de omgeving. Dat is natuurlijk een heel ruim begrip; wat natuurlijk ook geld voor ‘normale’ Whatsapp gesprekken.
Controle
Het is niet zo dat ik hem niet vertrouw, maar met deze nieuwe media ben je gewoon ook heel erg afhankelijk van anderen. Daarom contoleer ik iedere avond zijn telefoon. Ik kijk even op Whatsapp en op Instagram. Meestal gebeurt er helemaal niets, maar je weet maar nooit. Met Whatsapp kun je tegenwoordig ook berichten verwijderen; waardoor je eigenlijk nog niet ziet wat iemand voor berichten stuurt. Daarom hebben wij voor nu ook de afspraak dat hij niets mag verwijderen; dan weet ik zeker dat hij ook geen vervelende praatjes verwijderd.
Sim Only
Inmiddels heeft hij trouwens wel een sim only abonnement, overigens zonder internet. Dit wil hij wel heel graag, dus we zijn aan het kijken hoe of wat. Bij Simyo heb je bijvoorbeeld hele aantrekkelijke Sim Only internet. Ik vind het wel belangrijk dat hij kan bellen, wij hebben ook geen vaste telefoon meer in huis. Het is trouwens ook wel goed om samen te kijken naar de functies van de telefoon. Zo had hij hem een keer op vliegtuigmodes gezet; en dan kun je dus niet bellen of gebeld worden. Dat was niet handig!
Zn broertje ook
Afgelopen jaar werd zijn broertje ook zeven jaar en hij had het er al het hele jaar over… hij wilde ook een telefoon. Om eerlijk te zeggen vond ik het nog niet nodig om mijn ‘oude’ iPhone 6s aan hem te geven, dus kreeg de oudste mijn 6s en de jongste de 5s, ook weer voor zijn verjaardag. Geen slechte telefoons voor die leeftijd, toch? Hij heeft sinds kort ook Whatsapp ontdekt en ik krijg regelmatig lieve berichtjes van hem. Verder heeft hij alleen zijn oma’s, broer en vader als contactpersoon staan; hij kan er dus niet veel mee. Maar hij leert zo wel alvast. Zo noemde hij zijn broer pas ‘stom’ via Whatsapp en ik heb toen duidelijk uitgelegd dat je geen onaardige dingen moet zeggen. Hoewel ‘stom’ nog best meevalt hihi.
Schermtijd
Maar ja, hoe lang mogen ze er dan op per dag? Wij hebben vaste tijden en daarna moet hij uit. Ze mogen er dan nog wel muziek mee luisteren, dus dat is wat lastig controleren. Met de nieuwe update van iPhone schijn je dit trouwens te kunnen monitoren, dus dat moet ik eens gaan uitzoeken. Als ik met straf dreig (wat ik natuurlijk nooooit doe), dan mogen ze bijvoorbeeld een dag of twee dagen niet achter een scherm. Dat vinden ze zo erg! Er zijn trouwens ook wat handige apps waarmee je de telefoon kidsproof kunt maken; daar moet je zeker ook eens kijken.
Met de tijd mee
Of we het nu leuk vinden of niet; telefoons horen erbij. Ze hebben geen radio / cd speler, maar een Spotify familie account waarmee ze via hun telefoon liedjes luisteren. De jongste vertelde mij pas dat zijn afspeellijst echt veel toffer is dan die van mij. Duss….
Wij denken dat ze het beste leren door aan de hand meegenomen te worden, op een leeftijd dat het nog minder belangrijk is. Dat ze nog een foto op Insta zetten omdat ze het zelf leuk vinden, niet omdat ze hopen dat alle andere mensen het leuk gaan vinden. Ik ben erg benieuwd of jullie met deze nieuwe media omgaan!