Onze oudste vertelde pas heeel enthoustiast dat hij naar Nemo wilde in de vakantie! Waarop mijn man verbaasd vroeg, wil je die film weer zien?! Neeee, niet naar Neeemo, naar naar NEMO Amsterdam! Hij had een filmpje op Youtube gezien waarbij ze de 10 leukste dingen van het museum lieten zien. En dat moesten wij ook laten zien! We gingen dus met de auto op pad en parkeerde vlakbij het museum. Het was op een zondag en daarom dachten we dat het vast heel druk zou zijn, we waren er daarom om 10.30 u, lekker op tijd. Maar denk niet dat we de eerste waren hoor!

We werden vriendelijk ontvangen bij de receptie; en de jongens zelf werd uitgelegd wat er allemaal te doen was. En dat was nogal wat! Daarom, a la Youtube, hierbij onze 7 leukste activiteiten NEMO Amsterdam!

1 De Machine

De Machine laat grofweg zien hoe het sorteerproces van een webshop gaat; en je kunt helpen door de robotarm te besturen. Die jongste begreep nog niet echt wat de bedoeling was, maar hij vond het leuk om de robotarm te besturen!

2 Kettingreactie

Deze hebben wij zelfs 2 keer gezien; en verveeld niet. Het is een soort groot domino spel waarbij alles omvalt op het moment dat je een onderdeel in beweging zet. Zo leuk en origineel! Zorg dat je op tijd bent zodat je een goede plek hebt!

3 Scheikundige proefjes

Vanaf 6 jaar, dus Alec mocht dit even alleen met papa doen. In het BASF Lab wordt je namelijk zelf even wetenschapper. Met een witte labjas aan en een veiligheidsbril op ga je aan de slag met bakpoeder, azijn en andere alledaagse spulletjes en doet daarmee heel bijzondere experimenten en proefjes. Alec vond het heel stoer én papa trouwens ook 🙂

4 Bliksembol

Het blijft zo gaaf; een bliksembol! Zien hoe elektriciteit door je heen gaat zonder het te voelen, dat kan met de Bliksembol van Nikola Tesla. De bol is gevuld met gas met in het midden een elektrode onder wisselende hoge spanning. Het gas licht op en er ontstaan prachtige bliksemschichten.

 

5 Gekke kamer

Alec en Ryan vonden de Gekke Kamer, die eigenlijk de Ames-kamer heet ook helemaal te gek. Hiermee houden we ons ruimtelijk inzicht voor de gek. In films worden dit soort kamers gebruikt om mensen groter of kleiner te laten lijken. En zo lijkt op onze foto’s Ryan wel een reus of Alec veeel kleiner. En dat is best grappig!!

6 Schaduwmuur

Ik denk dat we hier wel 20 minuten bezig zijn geweest; de schaduwmuur! Dit is een bijzondere muur: deze kan het licht van de lamp kort opslaan. Dit komt doordat de muur bedekt is met een speciale stof. De deeltjes van deze stof bewaren de energie van het licht een tijdje. Daarna geven de deeltjes die energie weer af in de vorm van licht. De muur geeft dan zelf ook even licht. Behalve op de plek waar jij stond, daar kon geen licht op schijnen. Zonder licht en energie kan de muur zelf ook geen licht geven. Daarom zie je je eigen schaduw op de muur. Als je dichtbij de lamp staat is je schaduw vaag. Sta je dichtbij de muur, dan is je schaduw duidelijk. Zie de foto’s, dat maakt het misschien wat duidelijker 🙂

7 Trucje met de spiegel

Ook favoriet, maar helaas bij meer bezoekers hihi; deze enorme spiegel waarmee je tructjes kunt doen. Ga voor de helft achter de spiegel staat; dan zie je eigenlijk maar één helft van zijn lichaam echt. De andere helft is een spiegelbeeld van die ‘echte’ helft. Doordat ons lichaam behoorlijk symmetrisch is, lijkt het alsof de echte lichaamshelft en het spiegelbeeld samen één persoon vormen. Maar in werkelijkheid zie je dezelfde helft twee keer. Hierdoor lijkt het alsof je kunt zweven of andere trucjes kunt doen. Te leuk!

Conclusie

De conclusie van Alec (bijna 8) en Ryan (bijna 6); super gaaf allemaal! Alec vond de proefjes en de spiegels het leukste. En Ryan met de schaduwen en de robotarm. Voor ieder wat wils dus; echt voor alle leeftijden. Wij zijn fan!