Mijn oudste is gek op challenges; in alle soorten en maten. Dus toen vorig jaar de Mouthguard Challenge een hype werd, wilde hij natuurlijk ook mee doen. Dat was alleen wat lastig; het spel was toch vooral voor volwassenen. Je kunt het trouwens niet gemist hebben; zelfs in talkshows werden tafelgasten uitgedaagd om live op TV dit spel te spelen. Voor kinderen die het ook willen spelen; geen nood… Identity Games heeft nu een nieuwe variatie op het spel geschikt voor het hele gezin: Mouthguard Challenge Family.

Aan de slag

Toen het spel binnen kwam moesten wij dus gelijk aan de slag. Het spel bevat 200 opdrachten geschikt voor het hele gezin, zes mondklemmen waarvan drie in een kleiner formaat, zodat kinderen vanaf 8 jaar kunnen meespelen. In dit spel moet je goed luisteren, raden, de raarste opdrachten uitvoeren en je lach inhouden om als winnaar uit de strijd te komen. In de verpakking zitten 6 mount guards, een soort klemmen waardoor het praten écht lastig gaat. Hiervan zijn er 3 voor volwassenen en 3 voor kinderen, waardoor je het met de familie kunt doen. Ook zitten er de opdracht kaartjes in, met de verschillende opdrachten.

Hoe werkt het spel

Ik dacht dat het spel alleen bestond uit het raden van de zinnen die de ander zegt, maar er zijn meer opdrachten. Opdrachten zoals blaas een kaars uit of eet een banaan op. Niet makkelijk dus! De opdrachtkaartjes zijn er in verschillende kleuren:

Rood: Daag een andere speler uit
Groen: Voer in je eentje de opdracht uit
Geel: Voer met z’n allen de opdracht uit
Blauw: Een zin voorlezen en iemand moet het raden (beiden krijgen de punten)
Oranje: Noem de woorden op de kaart
Paars: Dictee & Multiple choice

En… is het leuk?

De grote vraag… wat vonden wij er van? Om eerlijk te zijn ben ik niet zo van de langdradige spelletjes en dat is dit zeker niet! Je pakt de doos en binnen 3 minuten kun je het spel al spelen. Geen uren voorbereiding dus! Het is handig als je zelf de kaartjes kunt lezen, misschien dat het spel daarom vanaf 8 jaar is (hoewel ze vanaf 7 jaar de kaartjes volgens mij wel moeten kunnen lezen). Met de jongste van 6 speelden wij later het spel nog een keer en dan moet je natuurlijk wel even helpen met het voorlezen van het kaartje. De opdracht waarbij je moet raden wat er gezegd wordt zijn dan niet zo handig, maar dat mag de pret niet drukken.

Ik vond het vooral leuk om de zinnen uit te spreken; want vaak hoor je dat je de woorden gewoon niet goed kunt uitspreken. Je wilt ‘hond’ zeggen en je hoort jezelf maar steeds “wond” zeggen. Hilarisch, je moet het echt gewoon zelf een keer proberen!!