Barbie, wie kent haar niet? Dé populairste pop ter wereld heeft een taille om bij weg te dromen en grijze haren en rimpels kent ze niet. Het is bijna jaloersmakend en dat terwijl ze de zestig al is gepasseerd! In 1959 werd ze tijdens The Toy Fair in New York geïntroduceerd aan het grote publiek en twee jaar later kwam ook Ken op de markt. Sindsdien zijn ze een onafscheidelijk setje. Wil je zien hoe Barbie er vroeger uitzag en hoe ze gedurende tientallen jaren altijd is meegegaan met de tijd? Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum organiseert in de periode vanaf 1 juli tot en met 30 december de expositie ‘Barbie & Ken, al bijna zestig jaar een setje’.

Modieuze jaren zestig en de bewogen jaren zeventig

Dat Barbie en Ken altijd een setje zijn geweest, is overigens niet helemaal waar. In 2004 gebeurt het ondenkbare. Barbie beëindigt haar jarenlange relatie met Ken. Ze ruilt hem gewoonweg in voor de hippe Australische surf boy Blaine. Maar aan het eind van 2010 komt ze tot inkeer en pakken Barbie en Ken hun relatie weer op. Maar goed… de expositie bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum richt zich met name op de beginjaren tot en met circa 1975. De modieuze jaren zestig en de bewogen jaren zeventig komen dus volop aan bod. Alle Barbies dragen kleding uit deze periode en geven op deze manier een goed tijdsbeeld weer.

Echt van alles te zien!

In totaal worden er ruim 200 Barbies, objecten (denk o.a. aan auto’s, vliegtuigen en koffers) en accessoires, die per thema zijn ingedeeld, tentoongesteld. Maak kennis met de complete Barbie familie, de voorlopers van Barbie, de Flowerpower periode, Barbie als beroemdheid (denk aan o.a. Twiggy, een beroemd fotomodel aan het eind van de jaren zestig) en de verschillende beroepen die ze heeft uitgeoefend. En… dat zijn er nogal wat! Van model, arts, presidentskandidaat en astronaut tot dierenarts en piloot. Barbie heeft het allemaal gedaan!

Toen en nu

Alle Barbies en aanverwante artikelen die je ziet tijdens de expositie bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum behoren tot de privécollectie van Armel Rood. Zij is al ruim 30 jaar een verzamelaar van Barbie. De verzameling is ontstaan door haar zussen die ze met Skipper, het jongere zusje van Barbie, zag spelen. Bij Armel ging het spelen over in verzamelen. En wat voor een verzameling! Door jarenlange zoektochten op rommelmarkten, verzamelbeurzen en internet heeft ze inmiddels ruim 400 poppen. Haar collectie toont perfect de evolutie van de bekende pop en haar mode. Daarom kom je tijdens de expositie ook recente Barbies tegen zodat je de verschillen tussen toen en nu goed kunt zien. Eén ding is zeker. Het wordt een feest der herkenning!

Over het Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Ga je naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum, dan maak je kennis met ruim 160 oude ambachten, beroepen en winkeltjes. En… altijd zijn er mensen aanwezig die ambachten demonstreren. Hoe leuk is dat! Maar er is meer! Naast de oude ambachten vind je ook een indrukwekkende verzameling van oud en antiek speelgoed. Bovendien is er voor de kinderen binnen een leuke doe ruimte en buiten een heus oud-Hollands spellenplein. Voor de jeugd heeft het museum ook leuke en leerzame speurtochten door het verleden. En… in de expositiezaal is er altijd een boeiende tentoonstelling. De expositie ‘Barbie & Ken, al bijna zestig jaar een setje’, is vanaf 1 juli tot en met 30 december te bewonderen.

Prijs & openingstijden

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (vlakbij Barneveld) hanteert vanaf 1 juni verruimde openingstijden. Bovendien is het museum iedere dag van de week geopend. De openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 09.30 uur tot en met 17.30 uur. Op zondag is het museum geopend van 10.30 uur tot en met 17.30 uur. Overigens werkt het museum met een tijdslot. Op deze manier kunnen ze het toegestane maximaal aantal bezoekers per uur garanderen en houden ze samen met jou grip op de situatie! De verkoop van online tickets vindt plaats via ambachtenmuseum.nl.

De toegangsprijzen bedragen:
– 0 t/m 4 jaar: gratis
– 5 t/m 13 jaar: 8,95
– 15 t/m 64 jaar: 10,95
– 65 jaar en ouder: 9,95
– Groepsarrangementen op aanvraag