Het is alweer een paar jaar geleden, maar ooit maakte ik een slippertje… twee keer zelfs! Of ik er spijt van heb? Zeker niet, en helemaal niet nu de weersvoorspellingen zo slecht zijn!

In de slip

Want euh… ik weet niet waar jij aan dacht, maarre… ik heb het over een slipcursus! Of anti slipcursus eigenlijk; want dat is het natuurlijk. In totaal heb ik twee keer een slipcursus gehad, een keer op Zandvoort, die was vrij uitgebreid. Ik kreeg het cadeau van collega’s, zo leuk!  Maar o zo leerzaam; want wat moet nu eigenlijk doen als je in de slip raakt?

Een cursus

Je hebt verschillende anti slipcurussen, en ik denk dat ze allemaal erg nuttig zijn. Wij begonnen eerst met een stukje theorie en daarna gingen we de weg op. Niet in onze eigen auto, gelukkig haha. Daarbij zit er altijd een instructeur naast je. Ik weet nog goed dat we moesten oefenen met remmen en dan vooral een noodstop maken… dat klinkt zo makkelijk. Dus de eerste keer dat de instructeur dat zei, remde ik rustig af. Maar dat moest anders. Hij waarschuwde dat hij zo een noodstop ging maken en… binnen een paar seconden stonden wij ook echt stil. Zo… daar was ik zelf ook wel even stil van… dat is natuurlijk een echte noodstop! Dit oefenden we nog een paar keer, want het is echt niet zo makkelijk.

Oog op het doel

Daarna gingen we slippen en dat is ook zo goed om eens mee te maken! We reden op een glad terrein en moesten ineens het stuur omgooien (als ik het goed zeg), zodat je inderdaad in de slip raakt. En dat gaat vrij makkelijk haha. Wat je daarna moet doen? Kijken naar de weg waar je heen wilt… onbewust stuur je er dan ook heen! Mensen hebben de neiging om juist naar de vangrail ofzo te kijken; met als gevolg dat je daar eindigt… Blijf dus op de weg kijken; voor je uit.

Oneindig oefenen

Ik denk dat je dit oneindig kunt oefenen en we oefenenden dit ook best vaak. Leuk! Vooral als je merkt dat je snapt hoe je moet reageren! Maar ok, in het ‘echt’ in de slip raken is natuurlijk wel wat anders, dan zie je het vaak niet aankomen. Maar je weet écht beter wat je moet doen! Vorig jaar raakte ik, met de jongens achter in de auto, bijna in de slip, bij een rotonde. En ik weet zeker dat ik veel adequater reageerde omdat ik dacht ‘dit kan ik!’. En met slecht weer geeft het ook gewoon een veiliger gevoel. Niet dat je het slippen moet opzoeken natuurlijk, maar eigenlijk zou je iedere zoveel jaar het gewoon moeten doen. Het is nog leuk om namelijk haha 🙂

Heb jij wel eens een anti-slipcursus gedaan?! Of hoe lijkt je dit?!