Vroeger was het toch wel een stuk makkelijker; toen was ik gewoon Martine! Maar naarmate ik ouder werd, kreeg ik er ineens een hoop namen bij! Hoe wil jij het liefst genoemd worden?

Echte ooms en tantes

Onze kinderen zijn een van de jongste in de familie, dus ik was allang ‘tante Martine’ voor dat ik mama werd. Mijn neefjes en nichtjes noemen mij ook allemaal tante Martine en ik vind dat wel grappig! Mijn ooms en tantes noemde ik zelf ook allemaal ‘oom en tante’, tot ik een jaar of 20 was denk ik.

Nep ooms en tantes

Ik had ook wel nep ooms en tantes, vrienden van mijn ouders die wij dan ook ‘tante’ of ‘oom’ noemde. Op dat moment had ik daar niet zo’n probleem mee, ik wist ook niet beter. Dat gebeurde bij mijn man thuis ook en toen vrienden van ons een kleintje kregen, refereerde hij ook naar zichzelf als ‘ome Leo’. Als snel werd duidelijk gemaakt dat dat niet de bedoeling was, hij was tenslotte geen oom van haar. Het grietje mocht gewoon ons gewoon bij naam noemen van haar ouders. Destijds was ik hier niet zo mee bezig; ik vond het wel prima.

Mama van Alec en Ryan

En toen werd ik mama! Eerst natuurlijk de mama van Alec en op het kinderdagverblijf werd ik voor het eerst ook zo aangesproken. Grappig, want voor deze mensen en kinderen was ik eigenlijk ook écht alleen maar de mama van Alec! Vaak hadden ze geen idee wat mijn eigen naam was en die komt natuurlijk ook eigenlijk bijna niet ter sprake.
Zelf hebben ze het ook vaak de papa of mama van iemand; en zo zien zij die persoon natuurlijk vaak ook.

Beter leren kennen

Maar wat nu als je die ouders wat beter leert kennen en ze dus wel met hun voornaam gaat aanspreken? Ik merk dat dit vooral op de basisschool het geval is. Ik vind het grappig om te zien dat iedereen het anders aanpakt, de een blijft stug ‘de mama van’ volhouden, de ander zegt ‘vraag maar aan Martine’. Of is ‘tante Martine’ in dit geval toch een mooie middenweg. Zelf vind ik het lastig om een keus te maken, ik ben er nog niet over uit.
Ook vraag ik mij af of het wel aan mij is om die keus te maken, zou de betreffende ouder zelf niet aan moeten geven hoe ze aangesproken willen worden?

Wat vind jij, hoe pakken jullie dit op?