Wat een leuke tag kwam ik tegen bij mamaliefde. Ik als gelukkige huisvrouw, die best wel een beetje gek is op schoonmaken, kan het dan ook niet laten om deze in te vullen. Lezen jullie mee?

1. WAT ZIJN JE DRIE LIKES IN HET HUISHOUDEN?

 1. De leukste klusjes in huis zijn; Strijken! Strijken vind ik dus echt leuk om te doen, het is vaak een rustgevend klusje voor mij. Ik ga dan lekker voor de tv staan en zet een leuke serie op. Dan is het zo klaar. Ook de was opvouwen vind ik echt geen probleem.
 2. Koken! Koken is ook echt wel een hobby van mij en sta daarom graag in de keuken. Vooral in het weekend als ik alle tijd heb, kan ik hier echt van genieten. Bakken hoort daar ook bij, daar genieten we dan lekker van in het weekend.
 3. Stofzuigen! Ja, ik vind dit echt niet erg om te doen. Je ziet gelijk resultaat en daar hou ik van.

2. EN NATUURLIJK DE DRIE DISLIKES IN HET HUISHOUDEN?

De vervelendste klusjes vind ik;

 1. De badkamer schoonmaken! Dat vind ik echt een verschrikkelijke klus. Het duurt lang en voor je het weet is het weer nodig.
 2. Dweilen! Dat vind ik echt een crime om te doen. Het duurt lang voor je er weer over heen kunt lopen en als je pech hebt, lopen je kinderen er nog een keertje overheen met hun baggerschoenen, zodat ik weer opnieuw kan beginnen. Tegenwoordig doe ik dit dan ook het liefst ‘s avonds, als het spul in bed ligt.
 3. Ramen zemen! Dit vind ik het meest nutteloze werkje wat er is en doe dit eerlijk gezegd ook zo min mogelijk. Als het weer netjes is, twee minuten later schopt zoonlief een bal er tegen aan heb ik weer een mooie balafdruk op mijn raam.

3. HOE ZIET HET SCHEMATISCHE HUISHOUDROOSTER ER UIT? ZIT DIT IN JE HOOFD OF OOK OP PAPIER?

 • Over het algemeen probeer ik dagelijks een keer te stofzuigen. In ieder geval na een maaltijd rondom de eettafel.
 • De vaatwasser staat elke dag aan. Ik probeer dit ‘s avonds te doen, zodat we de rest van de dag alles er gelijk in kunnen zetten.
 • De was doe ik om de dag, ik hang het op en probeer het de volgende dag op te vouwen. De kleding die gestreken moet worden leg ik op een stapel en doe ik een keer in de week.
 • De kinderkamers en badkamer stofzuig ik gemiddeld om de dag. Dit is ook echt nodig, met alle uitvallende haren en schoenen die nog wel eens vergeten worden om uit te doen. Ik vind dit ook gewoon fris. Onze slaapkamer stofzuig ik ongeveer 2 x in de maand. Wij slapen op zolder, dus daar komen we minder vaak.
 • De badkamer probeer ik een keer in de week een grote beurt te geven.
 • Het aanrecht doe ik dagelijks, eigenlijk wel meerdere keren op een dag. Ik kan niet tegen rommel, dus na gebruik maak ik het weer netjes. De kastjes aan de binnenkant doe ik 1x in de maand of als het echt nodig is eerder.
 • Een keer in de week doe ik mijn grote boodschappen, zodat mijn voorraadkast aangevuld blijft en ik niet steeds mis grijp. De verse dingen haal ik meestal op het 2x in de week.

Ik  heb dit niet op papier staan, het zit meer in mijn hoofd. En ik kijk ook per dag wat ga doen en wanneer.

4. WELKE RUIMTE LEVERT JE DE MEESTE KOPZORGEN OP?

De badkamer! Deze vind ik gewoon niet leuk om te doen. Al die tegeltjes, het zijn er gewoon teveel.

5. HOE ZIET DE TAAKVERDELING ER UIT TUSSEN MAN, VROUW EN EVENTUEEL KINDEREN?

Eerlijk gezegd hebben wij een hele ouderwetse taakverdeling. Ik doe eigenlijk alles in het huishouden, van eten koken tot strijken en de vuilniszakken weggooien. Manlief is verantwoordelijk voor de tuin. Deze onderhoudt hij netjes.

 6. WELKE BIJDRAGE LEVEREN DE KINDEREN AAN HET HUISHOUDEN?

Sinds een aantal maanden heb ik een rooster voor ze gemaakt, en deze opgehangen in de keuken. Ze moeten elke dag of tafel dekken of de tafel afruimen. Twee keer in de week moeten ze hun kamer opruimen en als ze extra klusjes willen doen, zonder dat ik daar om hoef te vragen, kunnen ze nog een centje verdienen. Het werkt hier gelukkig goed.

7. WAT ZIJN JE FAVORIETE HUISHOUDELIJKE PRODUCTEN?

 • Wasverzachter, mijn was gaat er heerlijk van ruiken. En niks ruikt lekkerder dan schone was. En het is ook nog eens lekker zacht.
 • De stofzuiger, ik gebruik hem elke dag.
 • Schoonmaakdoekjes, makkelijk in gebruik en ook nog eens hygiënisch.

8. KRIJG JE WEL EENS HULP IN DE HUISHOUDING? ZOJA, VAN WIE EN WAARMEE?

Nee, eigenlijk niet. Alleen tijdens mijn zwangerschappen kwam mijn moeder mij wel eens helpen. En mijn schoonmoeder zeemde toen de ramen.

9. JE KRIJGT EEN TELEFOON, JE SCHOONMOEDER KONDIGT AAN DAT ZE IN DE BUURT IS EN EVEN EEN KOPJE KOFFIE KOMT DRINKEN. WAT DOE JIJ?

Even de stofzuiger erdoor heen halen. Verder is het hier eigenlijk altijd wel schoon en opgeruimd. Dus geen probleem als er onverwachts iemand op de stoep staat.

10. TOT SLOT: WAT IS JE ULTIEME TIP VOOR ANDERE HUISVROUWEN?

Ik denk dat het belangrijkste is dat je alles goed bij houdt, dan ben je ook zo klaar en valt het schoonmaken en opruimen heel erg mee. En verder, iedereen is anders. De een voelt zich prettig in een huis, waarvan een ander denkt: wat een rommel.

Wat een leuke tag; hebben jullie hem al ingevuld?