Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van de Bright Ideas challege of de Bright Ideas Hub gehoord. Wel van Dylan Haegens; waar mijn zoontjes groot fan van zijn. Twee vliegen in een klap; want de wij gingen naar de Bright Ideas Hub en ontmoette Dylan! De hub was echt ‘supervet!’. En Dylan ook 😉 Lees je mee?

Naar Dylan

Ken jij Team Dylan al? Mijn zoontjes wel én ze zijn behoorlijke fan! Eerder die week vertelde ik die jongens dat ik een verrassing voor ze had; dat we naar Dylan zouden gaan. Ze reageerde echt vol ongeloof, echt?! De jongste vond het daarna allemaal prima; de oudste werd toch wel wat zenuwachtig hihi. Hij geloofde het ook niet, want Dylan had het helemaal niet aangekondigd in een van zijn filmpjes.
Dat is trouwens niet helemaal waar; maar waarschijnlijk had Alec de link niet gelegd. In dit filmpje verteld hij namelijk over de Hun en wat andere proefjes!

Bright Ideas Hub

Maar goed; de middag ging natuurlijk niet alleen om Dylan. De Bright Ideas Hub dus; hier kunnen kinderen van de basisschool nu op een speelse manier meedenken en meewerken aan oplossingen voor problemen van wereldformaat. Afgelopen woensdag 31 mei werd de Hhub in Amsterdam geopend door YouTube-ster Dylan Haegens en kinderen konden natuurlijk gelijk meedenken.
Voordat de hub echt geopend werd, werden werden we ontvangen met drankjes en lekkers. De kinderen konden direct aan de slag met het bouwen van een zoutwaterauto: een soort LEGO bouwpakketje voor gevorderden. Blijkbaar ben ik niet zo gevorderd; maar vooral die jongste had hem snel in elkaar!

De opening

Stiekem hadden wij hem al zien staan; maar het was toch een soort van verrassing toen Dylan eindelijk kwam… ‘Hey mensen!’ Spannend voor alle kinderen, maar uiteindelijk hadden ze natuurlijk veel vragen.
Dylan was aanwezig omdat hij jurylid is van de Generation Discover Bright ideas challenge is. Deze challenge daagt jongeren uit om na te denken over oplossingen voor onze wereld op het gebied van energie, water en voedsel. En dat zouden wij deze middag ook gaan doen!

Op de foto met Dylan!

Wat te doen

In de grote gele Hub stonden 3 grote tafels waar we steeds een kwartier bezig waren met ontdekken: Inspire, Amaze en Create. Een groot robotscherm centraal in de Hub vertelde ons wat er ging gebeuren het komende uur.
Wij begonnen bij de Inspire tafel, waar wij kleine spelletjes mochten. Bijvoorbeeld over de grondverarming door megaakkers in de VS. Via een spel moesten wij er voor zorgen dat er kleinere akkers met meer diversiteit kwamen. Geen 2 dezelfde gewassen mochten elkaar raken. We moesten afval scheiden, zodat het niet allemaal in de rivieren kwam. En in China moesten we windmolens, waterradaren en zonnepanelen plaatsen om duurzame energie op te wekken. Zo deden we verschillende spellen om het milieu te verbeteren. Steeds voorafgegaan door een filmpje hierover. Na elk onderdeel kreeg je te zien hoe jouw team het had gedaan ten opzichte van de anderen aan de tafel. We hadden wisselende resultaten, maar het was zo leuk!
Ook de andere tafels waren erg leuk, zo mochten wij bij Create een 3D stad bouwen.

Het lijken misschien maar simpele spelletjes, maar daardoor gaan kinderen wel op een hele andere manier naar bepaalde problemen of oplossingen kijken. Dat was vooral in bij Amaze, hier werd bijvoorbeeld over de printer verteld die voedsel print met alleen de juiste voedingsstoffen. Geweldig! Of een draagzak die veel handiger is. Hoe simpel met doeltreffend! Het zet kinderen aan het denken, en ouders trouwens ook!

Ook naar de Hub

Na Rotterdam, Helmond en Enschede staat de Bright Ideas Hub nu op het Marineterrein in Amsterdam. Door de weeks is de hub exclusief voor groep 7 klassen die deelnemen aan de bright ideas challenge, zij ontvangen daarvoor vanzelf een uitnodiging. In het weekend is de hub publiekelijk toegankelijk. De bright ideas hub staat vanaf 31 mei 2017 twee weken lang in Amsterdam. Daarna staat de hub twee weken in Emmen.

De Bright Ideas Hub is gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie over de hub en over het verkrijgen van tickets op brightideas.generationdiscover.nl

Wij vonden het echt superleuk; het had ook wel wat weg van ons bezoekje aan het NEMO museum. Bedankt voor de leuke middag en wij gaan nog eens hard brainstormen over creatieve oplossingen!