Ja, kinderen zijn duur. En misschien vind je het net als ik lastig om te bedenken waarop je geld kunt besparen. Daarom besloot ik te kijken naar mijn vaste lasten. Zoals mijn autoverzekering, waar ik echt al járen niet meer naar om had gekeken. Aan de hand van deze 6 bespaartips ben ik nu goedkoper uit met mijn autoverzekering. Kun jij ook geld besparen met je autoverzekering?

Bespaartip 1: betaal per jaar en niet per maand

Veel mensen kiezen automatisch voor een maandbetaling. Want: in één keer je autoverzekering voor een jaar betalen klinkt niet erg aantrekkelijk. Maar je kunt hierdoor wel besparen, tot wel 6% per jaar! Autoverzekeraars rekenen namelijk vaak een toeslag voor betalen in termijnen. Heb je wat geld achter de hand? Dan kan kiezen voor een jaarbetaling dus een eenvoudige manier zijn om te besparen.

Bespaartip 2: kan mijn autoverzekering écht niet goedkoper? 

Veel mensen sluiten een autoverzekering af als ze een auto kopen. Vervolgens krijgt die verzekering geen aandacht meer. Zonde, want je legt er maandelijks een behoorlijk bedrag voor neer. Tijd dus om weer eens te checken of je nog wel goed zit. Want je auto wordt ouder, premies veranderen en misschien ben je verhuisd, is je gezinssituatie veranderd of rijd je minder kilometers. Dus hup, je autoverzekering vergelijken en kom erachter of je net als ik goedkoper uit kunt zijn door te switchen.

Bespaartip 3: besparen door een passende dekking te kiezen

Of de dekking (WA, beperkt casco of allrisk) nog wel past bij jouw auto moet je op een aantal zaken letten. Hierbij is het niet voldoende om alleen naar de leeftijd van je auto te kijken. Wel kun je hierop een eerste selectie maken:

auto van 0 – 5 jaar                          allrisk verzekering
auto van 6 – 10 jaar                        beperkt cascoverzekering
auto ouder dan 10 jaar                 WA-verzekering

Drie redenen om te kiezen voor een ruimere dekking:

  • Je bent erg afhankelijk van je auto.
  • Je hebt niet veel geld achter de hand of je hebt de lening van je auto nog niet afbetaald.
  • Heb je veel schadevrije jaren? Of is de dagwaarde van je auto nog steeds hoog? Ook dan is het slim om te kiezen voor een ruimere dekking.

Het premieverschil tussen verschillende dekkingen is niet heel groot. Maak een vergelijking van autoverzekeringen om te zien wat je een ruimere dekking je extra kost.​​​

Bespaartip 4: ben je niet dubbel verzekerd? 

Toen ik dit rijtje afging, bleek ik hier dus flink te kunnen besparen. Ik had namelijk een pechhulpverzekering bij mijn reisverzekering én een pechhulpverzekering bij mijn autoverzekering. Al jaren. Zonde van het geld! Ga daarom voor jezelf na:

  • Heb je al een rechtsbijstandverzekering? Check dan of je geen aanvullende rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering hebt. De kans is groot dat bij je losse rechtsbijstandverzekering al een verkeersdekking hebt, dan is een rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering dus niet nodig.
  • Heb je een pechhulpverzekering bij je reisverzekering afgesloten? Dan hoef je dit dus niet meer te verzekeren bij je autoverzekering.

Bespaartip 5: kies een hoger eigen risico

Vaak kun je met een hoger eigen risico zoveel besparen dat dit gemakkelijk opweegt tegen die ene keer dat je schade hebt. Het laagst mogelijke eigen risico lijkt soms interessant, omdat je dan bij schade maar een klein deel zelf betaalt. Maar met wat geld achter de hand, is het in the end slimmer om te kiezen voor een hoger eigen risico.

Bespaartip 6: kleine schade? Betaal het zelf

  • Heb je een kleine schade gereden? Zoals een deuk of een kras? Dan kan het slim zijn om deze schade zelf te betalen. Bij het claimen van een schade verlies je namelijk meestal je no-claimkorting. De premie voor je autoverzekering stijgt daardoor. Maak even een rekensommetje: soms is het veel voordeliger om een kleine schade zelf te betalen, dan jarenlang een hogere premie.

 

En, kun jij ook geld besparen op je autoverzekering?