Je hebt het vast al eens gelezen; onze zoons zitten op basketbal. A. is begonnen toen hij 7 jaar was en R. is begonnen toen hij 6,5 jaar was. Ik krijg regelmatig vragen over de sport, daarom een goed moment om alles eens op een rijtje te zetten!

Waarom basketbal

Ok ok, ik zal eerlijk zijn…. ik wilde vroeger zelf altijd op basketbal, maar bij ons in de buurt zat geen vereniging. En daar baalde ik best van. Dus toen de juf van de oudste zei dat het voor zijn motoriek beter zou zijn om een balsport te gaan doen, dacht ik gelijk aan basketbal. Want hier in het dorp zit wel een vereniging! Wij zijn ook wel bij andere sporten gaan kijken, maar A. vond dit het leukste. R. is er door zijn grote broer opgegaan.

Wat is basketbal

Basketbal is een leuke teamsport voor kinderen, waarbij het de bedoeling is dat je zo vaak mogelijk in de basket scoort. Je mag niet lopen met de bal, maar alleen dribbelen of overgooien (pasen). Dit is basketbal in het heel kort en door de ogen van een basketbal moeder haha. Bij onze vereniging is basketbal vanaf ongeveer 7 jaar. Er zijn wel wat kinderen die jonger zijn, zoals R., maar je mag pas wedstrijden gaan doen vanaf je 7e. En dat is niet erg hoor, het is een sport waar je wel even goed bij op moet letten. Ik denk dat het vanaf een jaar of 8, 9 nog leuker wordt.

Vertel nog eens wat

Het trainen is twee keer per week, 1 uur. In het weekend is er vaak een wedstrijd, daar ben je ook nog wel 2,5 uur mee bezig. In principe zitten ze in teams per leeftijd. Zo heb je de U10, Under 10, daar speel je dus in tot en met het jaar dat je 10 bent. Daarna komt de U12, daar speel je dus in tot en met het jaar dat je 12 bent. En zo heb je ook de U14 en zover. Je kunt in een team zitten met alleen jongens of meisjes, maar bij de jeugd zijn het meestal mixed teams. Dit komt volgens mij vooral doordat basketbal een relatief kleinere sport is.

Wat heb je nodig

Bij de vereniging van de jongens heb je niet heel veel nodig. De meeste kinderen hebben een eigen basketbal, maar dat hoeft in principe niet. Ook hebben de meeste kinderen een basketbal tenue’tje aan, maar je kunt ook gewoon lekker in je gymkleding. Goede (hoge) basketbalschoenen zijn wel erg belangrijk!
Bij ons krijgen de kinderen tijdens de wedstrijden een tenue van het team aan; maar deze krijgen ze in principe niet mee naar huis.

En zo kan ik nog heel veel dingen meer vertellen, maar dit is een goed begin 😉 Ben je nog vragen over basketbal voor kinderen? Laat het gerust weten!

PS kijk hier voor een bedankje voor de trainer!