Het is zondag als we deze review schrijven. Lekker in het zonnetje buiten lezen in ze tuin met mijn dochters. Vanwege het Corona virus zijn alle afspraken/sporten afgezegd, dus was een nieuw boek hier zeker welkom. Wij hebben het boek “De Voetballende Ballerina” van Henriët Koornberg-Spronk gekregen. Het is het eerste deel in de sportieve kinderboekenreeks “Frnz4ever’. Ben je benieuw wat wij er van vonden?!

Het boek

Het boek “De Voetballende Ballerina” heeft een vrolijke uitlokkende kaft. Zowel de kaft als de tekeningen in het boek zijn leuk getekend door Hester van de Grift. Mijn dochter leest wat minder snel, dus ze houd van boeken waarin door de tekeningen ook dingen uitgebeeld worden. In dit boek staan minder plaatjes dan dat ze gewend zijn, maar de afwisseling tussen tekst en plaatjes spreekt haar wel aan. Het boek gaat over de 10 jarige Marit die al sinds groep 3 op ballet zit, iets waar haar moeder heel trots op is. Maar als ze zich op een dag per ongeluk op geeft voor een schoolvoetbaltoernooi  begint het avontuur om dit geheim te houden voor haar moeder. Carlijn, Esmee en Fabio zijn haar beste vrienden, waarmee heel wat wordt afgeappt in hun appgroep FRNZ4ever.

Onze mening

Mijn dochter van 11 jaar ging aan de slag met het boek. Ze geeft aan dat ze het boek ondanks haar dyslexie toch goed kan lezen.  Nu is voetbal niet helemaal maar ding,  ondanks dat geeft ze aan het een leuk en grappig boek te vinden. Wij denken dat het boek geschikt is voor de leeftijd 10-12 jaar, maar dat zal natuurlijk verschillen per kind. Het mooie aan het boek is dat er subtiel belangrijk onderwerpen worden besproken zoals discriminatie en racisme. Daarnaast zijn de Italiaanse woorden een leuk extra in het boek.
Het is een eigentijds boek over kinderen in deze tijd, met daarin af een toe een morele les. Wij vinden het zeker een aanrader.

Voorlezen

Toen ik de titel hoorde moest ik gelijk aan mijn jongste dochter Esmay denken. Toen ze drie jaar was zat ze zowel op ballet als op voetbal. Ik vond het toen al een bijzondere combi, maar vooral leuk dat ze zo haar eigen keuzes maakte van wat zij wilde doen. Uiteindelijk is ze gestopt met voetballen toen ze vijf was omdat het niet meer te combineren was met haar turnlessen, maar we hebben toch aardig wat uurtjes op het voetbalveld rond gebracht. Het boek is nog net iets te moeilijk voor haar, maar dit zou een ideaal boek zijn om aan het voor te lezen. Als ze zelf het niveau heeft, dan kan ze zelf lekker zelf lezen.

Juist in deze tijd hoop ik dat mijn kinderen lekker blijven lezen en zodat al die vrije uurtjes niet opgevuld worden met beeldschermpjes. “De Voetballende Ballerina” is hier perfect voor!