Als van jongs af aan is mijn jongste dochter niet echt een slaper. Ze wil niet naar bed, slaapt onrustig en wil ‘s morgens dan juist weer niet wakker worden. Tijd om een slaaptunnel uit te proberen.

Alles geprobeerd

Ze gaat dan al jaren tegelijker tijd naar bed met haar grote zus. Nu lijkt het ook wel dat ze minder slaap nodig heeft, maar ze wordt niet echt makkelijk wakker in de ochtend. Daarnaast gaat het ons toch echt te ver om haar gelijk met ons naar bed te laten gaan, wat ze het liefste wil. We hebben al van alles geprobeerd om haar makkelijker te laten slapen. Vast slaap ritueel, voorlezen, nachtlampjes, op matras bij onze kamer. Verzin het maar en en wij hebben het geprobeerd. Zonder dat het echt heeft geholpen. Daarnaast is het een actieve dame die soms last heeft dat alle prikkels van de dag soms te veel voor haar zijn.

Slaaptunnel

Al eerder had ik gehad van slaaptunnels die o.a. kunnen helpen om je kind beter in slaap te laten vallen. Ik werd dus gelijk enthousiast toen ik van mijn collega op mijn werk hoorde dat zij iemand kent die slaaptunnels maakt. Helemaal toen zij zei dat wij er een voor de kinderfysiotherapie praktijk te leen kregen. Die wilde ik natuurlijk als eerste uit proberen.

Wat is een slaaptunnel

Maar wat is een wat is een slaaptunnel? Dit werd goed uitgelegd in de folder die er bij zat. Een slaaptunnel is een elastische jersey hoes die strak om het matras heen zit. De tunnel heeft een zomer- en winter kant. De zomerkant bestaat uit een licht materiaal dat vervaardigd is uit natuurlijke vezels. Het materiaal voelt koel aan en neemt beter vocht op dan katoen. De winterkant is gemaakt van een weldadig zachte alpenfleece voor extra warmte en comfort. Het is dus niet echt een tunnel tunnel, zoals ik zelf eigenlijk wel had verwacht.

 

Hoe werkt het?

De slaaptunnel omsluit het lichaam en geeft zo diepe druk, zonder dat het zwaar aanvoelt. De druk geeft een veilig en beschermd gevoel en zorgt ervoor dat hersenen en lichaam tot rust komen. De tegendruk van de tunnel kalmeert het zenuwstelsel bij kinderen die overdag snel overprikkeld raken. Ze vallen gemakkelijker in slaap en slapen dieper en langer.

Onze ervaring

Aangezien het nu winter is hebben we gekozen om haar onder het winter gedeelte te laten slapen. De tunnel gaat makkelijk om haar matras heen. Ze gaf gelijk aan dat het fijn voelde, net als oma die haar in stopt bij het gaan slapen. Het is even zoeken geweest qua welke pyjama en deken fijn waren zodat ze het niet te warm of te koud had, maar ze slaapt er zeker een stuk beter mee.

Het naar bed krijgen is natuurlijk niet helemaal opgelost maar, als ze eenmaal in bed ligt lijkt ze nu echt beter te blijven liggen. Daarbij wordt ze ook ’s nachts niet meer wakker en is het bijna zonde om haar ’s morgen wakker te maken als ze er nog zo lekker in ligt te slapen. Ook al is het lastig te meten maar we hebben het idee dat ze gedurende dag de prikkels om haar heen beter aan kan nadat ze hier onder heeft geslapen.

Wij vinden de Slaaptunnel zeker een aanrader om uit te proberen als jouw zoon of dochter moeite heeft met inslapen, doorslapen, maar ook bij kinderen die snel over prikkelt zijn.

Wij hebben de slaaptunnel mogen lenen van Shelley van otherstuff.shop