Komende week is het de week De Week Tegen Pesten 2019. Om precies te zijn is dit van 23 tot en met 27 september. Een belangrijk onderwerp; hoe oud je kinderen ook zijn. Ik denk dat het goed is dat er veel aandacht aanbesteed wordt; want pesten kan zoveel kapot maken…

Als je wordt gepest

Zelf heb ik gelukkig niet zoveel ervaring met gepest worden, en dat wil ik eigenlijk wel zo houden. Een paar jaar geleden werd onze oudste wel een beetje gepest in de klas door een paar kindjes en met heel veel tegenzin vertelde hij dit. Daarna zijn wij naar de juf gegaan en hebben wij het samen besproken. Wij hebben het geluk gehad dat het door de juf heeel goed is opgepakt, waardoor het daarna snel ophield. Het zijn nog steeds zijn vrienden niet, en dat hoeft natuurlijk ook niet. Maar ik besef mij ook heel goed dat het heel anders had kunnen lopen. Bijvoorbeeld als hij ons niet verteld had, of als school het niet goed had opgepakt. Of als de pesters zich er gewoon niets van aantrekken.

Week tegen het Pesten

Daarom is het goed dat er veel aandacht aan wordt besteed. Dit jaar is het thema: Wees een held, met elkaar. Iedereen die een positieve bijdrage levert aan de groep is een held: leraar én leerlingen.

Meer initiatieven

Er zijn trouwens meer initiatieven in Nederland. Bijvoorbeeld ook ‘Stop Pesten Nu’, die een samenwerking zijn begonnen met rapper Snelle. Hij heeft op dit moment een hele grote hit met het nummer ‘Reünie’, wat gaat over de tijd dat hij werd gepest op school. Snelle ging afgelopen week, in de aanloop naar de ‘Week Tegen Pesten’ langs scholen om het onderwerp “pesten’ bespreekbaar te maken. Het lied van rapper Snelle gaat over hoe Snelle zijn pesters van vroeger op school wil laten zien dat hij nu boven hun gepest staat. Met het succes zag de artiest hoeveel mensen ervaringen hebben met pesten en hoe universeel de boodschap van zijn nummer is. Door zijn lied is het onderwerp makkelijker bespreekbaar geworden bij jongeren vanaf groep 7 en dat is heel belangrijk!!