Alle twee mijn kinderen zitten op sport en vinden dit ook heel erg leuk. Dochterlief heeft een eigen pony, rijdt hier elke dag op en 1x per week krijgt ze les. In de wintermaanden, oktober t/m  maart, schaatst ze ook nog elke week. Fantastisch vindt ze dit. Zoonlief zit op voetbal, betekent 2x in de week trainen en elke zaterdag een wedstrijd. Verder is hij thuis ook veel te vinden in de tuin met zijn bal om lekker te oefenen.

Uitblinken

Maar wat als een van je kinderen heel erg uitblinkt in de sport die hij/zij beoefend? Hoever ga je hier dan in mee als ouder? Heb je er alles voor over om te zorgen dat hij/zij op hoog niveau kan blijven sporten of vindt je andere dingen ook nog belangrijk.

Droom

Stel je voor, dat onze zoon nou gescout zou worden door een een of andere grote club, wat zou ik daar van vinden? Het is natuurlijk heel erg leuk om te horen dat je kind ergens heel erg goed in is en dat dit ook gezien wordt door andere mensen. Voor het kind is het ook heel gaaf, want dat is denk ik wel de droom van iedere jongen. Voor zijn zelfvertrouwen is het ook een enorme boost. Maar zijn kinderen in staat om de gevolgen ervan in te zien wat het nou eigenlijk allemaal inhoudt?

Sociaal leven

Het sociale leven van je kind komt denk ik behoorlijk op zijn kop te staan. Spelen met vriendjes zit er nauwelijks meer in, want het is dan elke dag trainen. Elke dag opgehaald worden met het busje dat hem naar de training brengt. Een slechte dag hebben kan bijna niet meer, want daar wordt hij door de trainers op afgerekend.  Ook het schoolwerk heeft er misschien wel onder te lijden, dit moet hij kind dat ook nog doen als hij thuis komt na de training. Zou mijn kind zijn plezier gaan verliezen door de enorme druk die er op hem staat of kan hij dit wel aan en bloeit hij helemaal op?

Eerlijk gezegd hoop ik dat wij deze keus niet hoeven te maken op deze jonge leeftijd. Het probleem is dat je nooit weet of je er wel of niet goed aan doet om hem deze kans te geven. Dat weet je pas als je het doet. Zijn er ouders die hier mee te maken hebben en hoe zijn jullie tot die beslissing gekomen? Daar ben ik erg nieuwsgierig naar….