Helpen in het huishouden; ik las pas ergens dat dit heel goed is voor kinderen. Logisch toch, zo leer je ze verantwoordelijkheid en alvast wennen aan het echte leven. Doen jouw kinderen klusjes in huis? Sinds een jaar of twee moeten de kids hier in huis ook klusjes doen, al ging dat niet zonder slag of stoot! Inmiddels waren ze 10 en 12 en ik vond het wel welletjes. Zo gaat het hier in huis.

Vaste klusjes

Maar daar ben ik klaar mee; ze moeten echt aan de klus haha. We begonnen met het leeghalen van de afwasmachine. Eerst moesten ze dat om de week doen, maar dat ging niet vanzelfsprekend. Dat is wel even wennen hoor, voor beide partijen! Zij lopen te klagen dat ze het moeten doen, met als gevolg dat het nog wel eens blijft staan. En dan moeten wij opletten dat we het niet zelf doen, want dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Inmiddels zijn wij gewisseld van taken; omdat het teveel gezeur gaf. De oudste moet nu iedere dag de afwasmachine leeghalen en de jongste dekt iedere dag de tafel en moet inruimen. Dit doen we nu een jaartje en het gaat redelijk. Vooral de oudste kan zijn klusje nogal uitstellen, maar ja, ik vond het afdrogen vroeger ook niet leuk!

Kookavond

Daarbij hebben ze allebei een kookavond! De oudste sinds zijn 12e en de jongste wilde het ook graag. Geen probleem! De oudste mag in principe zelf een gerecht kiezen, maar dan moet hij het wel op tijd doorgeven of zelf de boodschappen ook regelen 🙂 Anders maakt hij een gerecht wat ik op de planning sta. Eigenlijk gaan alle gerechten wel prima; als hij maar een recept kan volgen. Heerlijk!
De jongste wil eigenlijk geen recept volgen, met als gevolg dat er ook nog wel iets euh… bijzonders uitkomt! Dus hij maakt nu iedere week pasta, daar kan niet zoveel mis gaan. En hij is supertrots op zichzelf, mooi toch!! Oh en ik kook dus 2x per week niet!

Klusjes in huis

Maar goed, klusjes dus. Als je nog op zoek bent naar een klusje voor de kinderen, op afwasmachine en koken na, denk dan eens hier aan;

  • Kinderen van 10 jaar en ouder kunnen heel goed helpen met het stofzuigen en dweilen van de vloeren in huis. Geef ze een goede uitleg over hoe de stofzuiger werkt en laat ze rustig aan beginnen. Dweilen vergt iets meer ervaring, maar ook hier geldt: oefening baart kunst.
  • Kinderen kunnen ook helpen met de was. Ze kunnen leren hoe ze de wasmachine moeten bedienen en vervolgens de schone was sorteren en vouwen. Het is ook een goed idee om ze te leren hoe ze hun eigen was kunnen doen. Hiermee leren ze niet alleen verantwoordelijkheid te nemen, maar ook zelfstandig te worden.
  • Het bijhouden van de tuin is ook een klus die kinderen kunnen doen. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen met het wieden van onkruid, planten water geven, bladeren harken en het gras maaien (indien het kind hieraan toe is en dit op een veilige manier kan doen).
  • Kinderen kunnen ook helpen met het opruimen van het huis en het schoonmaken van kamers. Bijvoorbeeld het bed opmaken en stof afnemen. Het is belangrijk om duidelijke instructies te geven en eventueel samen te werken om te zorgen dat alles netjes wordt.

Hoe doen jullie dat thuis? Hebben de kinderen een klusje en zo ja, welk klusje?