Mam.., ik ben klaar om naar school te gaan. Mijn dochter komt heel enthousiast de trap afgerend en is er helemaal klaar voor. Ik kijk naar haar gezichtje en schrik een beetje.

Make-up

Mijn mooie dochter van ruim 9 jaar veranderd. En niet zo’n klein beetje ook. Ze komt dus heel blij naar beneden gerend en heeft zelf lipgloss opgedaan. Beetje teveel en er een beetje ernaast, vandaar mijn schrik reactie. Heel subtiel gezegd dat ze er heel mooi uit ziet, maar dat het er een beetje naast zit. En het bijgewerkt. De laatste weken is mevrouw helemaal gek op make-up en nagellakjes en dat soort dingen. Het liefst draagt ze elke dat make-up, voor de oogschaduw en lipgloss zijn erg favoriet.

Mascara

Ook de mascara is favoriet, maar eerlijk gezegd vind ik dat ze daar echt nog een beetje te jong voor is. Toch is het lastig, ga ik het verbieden dan maak ik het alleen maar verleidelijk. Dan toch maar helpen hoe ze het zo netjes mogelijk erop doet, niet teveel en ook niet elke dag.

Gedrag

Ook haar gedrag veranderd, wil veel zelf dingen doen en zit het liefst de hele dag op haar kamer te tutten met haar make-up, nagellak en kleding. Hoe zie ik eruit, zit mijn haar nog goed en welke kleren moet ik morgen aan? Dat is heel belangrijk voor haar. Gelukkig is ze wel tevreden met haar uiterlijk. Wat wel minder is dat ze een grote mond op kan zetten en heel bot kan doen, vooral tegen broerlief. Ik weet het, het hoort erbij, maar makkelijk word het er niet altijd op.

Een ding is zeker, mijn dochter is aan het beginnen met puberen. Uit onderzoek is ook gebleken dat meiden rond hun 9e kunnen gaan puberen en bij mijn dochter klopt dit wel. Toch ben ik ook ongelooflijk trots op haar, ze is een lieve meid en ook nog een een hele mooie meid die lekker haar eigen ding doet.

Hebben jullie hier ook al mee te maken en hoe gaan jullie hier mee om?