Klagen bij bedrijven; het is echt wel een dingetje. Vroeger deed ik mijn ongenoegen al per post; en sinds de email en het internet is het natuurlijk alleen maar makkelijker geworden. Maar of dit nu een goede zaak is?

Klagen helpt?

Ik zal het nooit vergeten; ik zat op het MBO en kocht een zak met chocolaatjes uit zo’n automaat. Bij het opeten bleek dat ze wit uitgeslagen worden, maar verder smaakte ze nog prima. Met mijn vrienden at ik ze op, en ik bewaarde er eentje. Die stuurde ik naar de klantenservice van het product, met het ene chocolaatje erbij. En paar weken later kreeg ik een dikke envelop terug; een nieuwe zak chocolaatjes met tekst en uitleg over hoe het wit uitgeslagen kon zijn. Zo, dat vond ik wel gaaf hoor; gratis chocolaatjes!

Customer Service

Het lijkt al eeuwen geleden, maar een jaar of 15 geleden werkte ik op de Customer Service, klachtenafdeling dus, van Compaq / HP. Mensen en computers; toen was het al een bijzondere combinatie. De meeste klachten waren gewoon gegrond, maar soms kwamen er toch klachten binnen! Een keer beschuldigde iemand ons dat het onze schuld was dat hij ging scheiden; dat kwam allemaal door de problemen met zijn pc! Uiteraard deden wij ons best om alles goed op te lossen; een klacht is een cadeautje was ons motto. Bij een klagende klant heb je tenslotte nog de mogelijkheid om er een tevreden klant van te maken!

Kritische klanten

Oh en ik ben benieuwd hoe dat er nu aan toe gaat op die afdeling; want toen was er nog geen social media en kregen wij de klachten per telefoon, brief en soms per email binnen. Tegenwoordig kun je overal een review achter laten en laten wij eerlijk zijn; dit zullen de meeste mensen doen als het negatief is. Ik hoor zelfs verhalen of terreurpraktijken, waarbij er gedreigd wordt met een slechte review als er geen klacht vanaf kan! Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Reviews schrijven

Sinds het nieuwe digitale tijdperk schrijf ik reviews; positief en negatief! Dit doe ik op mijn websites, maar ook via facebook en vooral via Tripadviser! Ken je die website? Als ik op vakantie ga dan kijk ik hier graag. En ik laat hier graag mijn review achter. Over steden, restaurants en bezienswaardigheden. En inderdaad; als iets mij niet beviel, dan zal ik het zeker aangeven. Maar veel leuker vind ik het om een positieve review achter te laten; een waar mensen echt wat aan hebben! Inmiddels heb ik al bijna 100 reviews op Tripdadvisor achter gelaten; ik moet er snel nog maar een paar extra doen! Overigens is zeker 80% hiervan positief; gewoon omdat ik het leuk vind om te delen met mensen!

Als straf

Maar goed, blijkbaar is niet iedereen het met mijn reviews eens. Met Pasen gingen wij met de hele familie brunchen in Noordwijk en dit vonden wij nogal teleurstellend. Zo waren de toetjes nog bevroren en het was geen ijs 😉 In het restaurant werd dit beaamd en toen wij om een alternatief vragen, kregen wij te horen dat de manager huilend naar huis was gegaan. Duss….. Daarom wilden wij alsnog een compensatie achteraf en ik nam hier contact over op per email. En ik liet reviews achter; wat ik dus altijd doe. Maar goed, hier waren ze blijkbaar niet van gediend en ik kreeg als reactie dat wij geen compensatie kregen omdat ik online geklaagd had. Mmm… een straf dus… Jammer, gemiste kans voor deze strandtent in Noordwijk, want je begrijpt wel waar mijn verhaal over deze tent nu mee eindigt als ik over deze tent vertel. Wat ik dan had verwacht? Gewoon een kleine tegemoetkoming en een ‘jullie hebben gelijk; wat vervelend voor jullie!’ Maar goed…

Wat vind jij, klaag jij ook wel eens? En waarom doe je dit?