Vroeger, toen ik klein was, kreeg ik altijd nieuwe kleren voor mijn verjaardag en volgens mij ook voor de eerste schooldag! Heb jij ook van deze ‘kledingtradities’? En waarom doen we dat toch?

Nieuwe kleren voor de verjaardag

Die nieuwe kleren voor mijn verjaardag; dat waren écht speciale kleren! Geen idee wanneer we die kochten, maar ze hingen altijd al een tijdje aan de deur van mijn kast, in mijn kamer. En pas op mijn verjaardag zelf mocht ik ze aan, echt geen dag eerder!

Verjaardagshirt

Mijn zoontjes krijgen ook een nieuw setje voor hun verjaardag of eigenlijk alleen een nieuw shirt. Ze zijn allebei in de zomer jarig en vlak na elkaar, dus meestal lopen ze die dag gewoon lekker in hun korte broek; met nieuwe shirt. Die shirts zijn vaak hetzelfde, of passen in ieder geval bij elkaar. Ik ben wat minder streng dat ze ze pas aan mogen op hun verjaardag zelf. Vaak trakteren ze voor hun échte verjaardag op school én dan mogen ze het mooie shirt natuurlijk ook aan!

Nieuw schooljaar

Ook voor het nieuwe schooljaar krijgen ze wat nieuws; nieuwe schoenen, een nieuw shirt en een nieuwe broek als ze die nodig hebben. Het is overigens niet zo dat ze de rest van het jaar geen nieuwe kleding krijgen hihi.

Waarom doen we dat

Maar waarom doen we dat eigenlijk; waarom willen we dat ze er op de eerste schooldag extra netjes uit zien? Of is dat de reden niet van de nieuwe kleren voor het schooljaar. Ik denk dat ik het fijn vind als ze ‘fris’ naar school gaan en zich hopelijk extra fijn voelen in de nieuwe kleding. En dat kan goed van pas komen op de eerste schooldag! Trouwens ook op de andere dagen van het jaar; dus gelukkig dragen ze die mooie kleren verder in jaar ook gewoon 🙂 Bijvoorbeeld ook met de schoolfoto; heb ik daar ook gelijk een mooi setje voor in huis.

Heb jij ook momenten dat de kinderen nieuwe kleren krijgen?