Kinderen bewust maken van geld, dat is nog best lastig! In de winkel komen veel ouders met kinderen en het is grappig om te zien hoe iedereen het weer anders doet. Iedereen doet het natuurlijk ook op zijn eigen manier; op welke manier probeer jij jouw kinderen bewust te maken van de waarde van geld?

Vroeger

Laten we voor de grap eerst even terug gaan in de tijd… vroeger! Weet jij nog hoe het vroeger ging? Ik kreeg zakgeld, geen idee hoeveel, en dat deed ik in mijn spaarpot. Geen idee wat ik er van kocht trouwens. Mijn ouders hadden een boomkwekerij, dus al vroeg verdiende ik daar een centje bij. Dat geld ging op aan de Hitkrant, Yes en Foto…. oh jee, hoe heette dat tijdschrift ook alweer?! Mijn eerste echte grote ‘uitgave’ was trouwens een discman, oh, wat was ik daar blij mee!! Ik denk dat dat ding zeker fl. 150,– was!

Spaargeld

Ook kreeg ik zakgeld, via mijn bankrekening. Een PINpas kreeg ik pas toen ik een jaar of 15 was (ja ik ben van de oude stempel haha), dus tot die tijd moest ik gewoon naar de bank om mijn geld op te halen. Op vrijdagavond stond heel Boskoop in de rij om zijn geld te halen. Wat een uitvinden is het PINNEN toch 🙂

Zo’n pasje

Maar pinnen heeft ook zeker zijn nadelen; je merkt minder dat je geld op is. Ik hoor het regelmatig bij ons in de winkel; ouders die zeggen dat een bepaalde set te duur is. Of een opa die aangeeft dat hij niet zoveel centjes heeft omdat ze maar een klein cadeautje mochten kiezen. (logisch, kinderen kiezen meestal de grootste dozen hihi). Maar kinderen weten daar wel raad mee; “maar je hebt toch zo’n pasje?!” Ze beseffen zich natuurlijk niet dat het wel degelijk geld kost en dat het pinnen niet eindeloos gaat.

Zakgeld

Mijn jongens krijgen ook zakgeld, of tenminste dat is de bedoeling. In de praktijk vergeet ik het vaak te geven, waardoor er een discussie komt als ze iets willen kopen. “Maar ik krijg nog 4 weken zakgeld!”, je kent de discussie vast wel. Daarom krijgen ze sinds kort zelfs maar 1x per maand zakgeld, gewoon voor heel de maand. Maar goed, ook nu vergeet ik het nog regelmatig. Dat komt ook omdat ik vaak geen contant geld heb. Sterker nog; regelmatig moet ik even bij mijn zoontjes lenen als ik even wat nodig heb…. 🙁

Via de bank

Zakgeld via de bank lijkt dus een prima oplossing! Je kunt het maandelijks overmaken of zelfs instellen dat het automatisch gaat. Oh, wat een gemak voor dat ellendige zakgeld! Dan moeten de kinderen dus wel een kinderrekening hebben, met een PIN denk ik. Maar nu lees ik overal dat het digitale geld helemaal niet goed is voor kinderen. Help!

Hoe regel jij dat thuis, met het zakgeld van kinderen?!