Kleintjes worden groot, en hun wensen worden ook groter! Of vaak duurder; groter hoeft niet eens perse. Natuurlijk krijgen ze zakgeld, maar hallo, is het niet eens tijd voor een bijbaantje?! Zelf heb ik ook heel wat bijbaantjes gehad; ben je benieuwd welke?

Folderwijk

Mijn eerste echte baantje was…. een folderwijk! Ik was nog geen dag 13 jaar of ik startte met de wijk. Wat een werk en ook heel wat meer werk dan nu hoor! Ik moest, op de fiets, de folders halen en die moest ik dan zelf eerst nog in elkaar steken. Dat was al een bijbaan op zich. Tegenwoordig krijgen ze de folders natuurlijk gebundeld aangeleverd, een stuk makkelijker!
Daarna moest ik natuurlijk op pad; de folders bezorgen. Walk-man mee en op de fiets. Ik heb zeker twee jaar folders bezorgd; daarna was ik er klaar mee.

Op de kwekerij

Mijn ouders hadden een eigen kwekerij in Boskoop; dus al vrij jong hielp ik mee op de kwekerij. Hoewel, helpen, ik was vooral aanwezig. Toen ik wat ouder was, werkte ik tijdens de vakanties ook op de kwekerij maar dan bij andere kwekers, vaak via het Uitzendbureau. Ik vond het werk niet geweldig, maar het was vaak wel gezellig met andere kinderen van mijn leeftijd. Muziekje aan en gaan….

Oppassen

Vanaf mijn 14e jaar heb ik ook best regelmatig opgepast. Ik had een aantal adresjes en een daarvan daar was ik 2x per week uit school. Dan haalde ik de kinderen ook uit school en was ik daar tot het avondeten. Ik vond het wel leuk om te doen, maar ik wist ook wel dat ik geen medewerker van een kinderdagverblijf of iets zou worden… 🙂

In de Videotheek

Toen ik 15 was, had ik echt een droombaan! En inmiddels een baan die niet meer bestaat haha, ik werkte namelijk in een videotheek! Ik vond mijzelf zo stoer! Ik was gek op films en nu was ik er de hele dag mee bezig. Mensen vroegen om advies en ik mocht ook wel eens gratis films lenen. Zelfs dagfilms, als ze de volgende dag maar op tijd terug waren. Dagfilms; ken je ze nog 🙂 Dit was de eerste keer dat ik achter de toonbank stond en in het begin vond ik het wel erg spannend hoor. Maar het was een leuke tijd.

Ochtendwijk

Rond dezelfde tijd had ik nog een baantje; de ochtendwijk van de Telegraaf! Ik stond dan al om half 6 op en de krant moest om 7u in de brievenbus liggen. Daarna ging ik vaak nog een half uurtje naar bed en daarna weer naar school. Inmiddels had ik een discman (jaja, ik werkte niet voor niets!) en die hielpen mij door mijn route heen. Toen mijn examenjaar begon, moest ik van mijn ouders stoppen; die wilden dat ik mij helemaal kon focussen en dat vroege opstaan was niet altijd even handig…

In de keuken

Op mijn 16e kreeg ik weer een nieuw baantje; ik ging werken in een shoarma zaak; in de keuken en als bezorger. Jaja, die hadden we toen ook al! Bestellingen werden telefonisch aangenomen (ook door mij) en dan maar hopen dat je de bestelling en het adres goed opschreef. Bestellingen via internet?? Internet was er nog niet eens!
In de keuken kreeg ik alle afwas en op mijn brommertje bracht ik de bestellingen rond. Ik heb hier best lang gewerkt; en ook hier had ik het prima naar mijn zin. Bij het bezorgen kreeg je ook vaak fooi; ook leuk!

Bij de McDonalds

Jaja, bij de McDonalds! Dit was mijn laatste baantje voordat ik een ‘echte’ baan kreeg en ik heb hier niet zo lang gewerkt. Maar ik heb het prima naar mijn zin gehad! Met vooral leuke collega’s en het werk was ook wel leuk. De managers waren wel streng; dat was wel even wennen. Want niets doen, dat bestond niet. Dus als er geen klanten waren én alles was gedaan; dan deed je het gewoon nog een keer!
Ik werkte vaak tot sluit, dat was 0.00 en daarna moesten we dan nog afsluiten, schoonmaken. Iedereen werd dan met een taxi naar huis gebracht, iedereen samen. Luxe he? Er reed ook geen openbaar vervoer meer rond die tijd, dit was wel een erg luxe oplossing!

 

Bijbaantje voor mijn zoon

En dan nu onze oudste; hij is inmiddels 13,5 jaar oud. Hij is wat minder actief dan zn moeder; die vanaf dag 1 een folderwijk had. Als 13 jarige zijn er ook nog niet zoveel baantjes die je kunt doen, maar ze zijn er wel. Aan het begin van dit jaar hebben wij aangegeven dat hij een baantje moet zoeken; bijvoorbeeld die folderwijk. Hij ging er over nadenken en kwam tot de conclusie dat hij liever voor zichzelf ging beginnen. Ok, dat kan natuurlijk ook. En geïnspireerd door zn moeder en haar LEGO verhuur, is hij begonnen met de verhuur van lasergames Rotterdam. Het moet nog een beetje opgang komen; maar leuk om te zien hoe serieus hij hiermee is!