Ja, het is zover; onze oudste heeft een beugel! En die heeft hij ook echt wel nodig hoor, zijn standen staan echt niet netjes. Hij is pas 9 jaar; dus wij hadden hier helemaal nog geen rekening mee gehouden. Een beugel dus… en nu?!

Hoe zat het ook alweer

Zoals ik al eerder vertelde, is onze oudste op zijn mond gevallen en daarna moesten zijn voortanden getrokken worden. Met alle ellende van dien, maar goed, uiteindelijk kwamen zijn voortanden dus wel door! Wel heel hoog, als je begrijpt wat ik bedoel en dus niet mooi. Bij de tandarts hadden wij al een aantal keren aangegeven dat wij ons toch wel erg zorgen maakten. Daarom stuurde zij ons naar de ortho, waar wij in oktober terecht konden.

Naar de orthodontist

Wij waren nog nooit bij een ortho geweest, dat ziet er toch wel apart uit hoor. Een paar stoelen naast elkaar, waar vooral tieners geholpen werden aan hun beugel. Voor de intake mochten wij wel naar een kamer, waar wij alle privacy hadden. De ortho keek goed naar het gebit van Alec en stelde ons veel vragen. Hij vroeg of Alec altijd geduimd had, maar halloooo, dat dus niet!! Het is echt de schuld van zijn tong, die de tanden helemaal weg heeft geduwd. Hij keek nog eens goed naar het gebit en stelde ons een beugel voor met een hek. Dat klinkt heel heftig haha, maar het hek zou er voor moeten zorgen dat zijn tong op zijn plek blijft zitten! Ook zou het zijn kaak moeten verbreden en zo krijgen zijn tanden de kans om weer naar de juiste plek te gaan. Klinkt makkelijk he?!

Verzekering

De orthodontist begon daarna gelijk over de verzekering; en terecht, want een beugel kan een dure grap zijn! Om eerlijk te zijn hadden wij er nog geen rekening mee gehouden dat hij nu een beugel zou moeten. Wij hebben namelijk altijd begrepen dat je pas een beugel krijgt als je bent uitgewisseld, en dat is hij nog lang niet. Als hij eenmaal uitgewisseld is, dan moet hij ook nog wel een beugel hoor, maar dat is dan pas als hij 12, 13 of 14 jaar is.
De orthodontist gaf aan dat wij eerst moesten uitzoeken hoe het met de verzekering zat en daarna weer contact op moesten nemen.

Niet goed verzekerd

Eigenlijk dacht wij dat wij wel goed verzekerd zouden zijn, omdat wij aanvullend verzekerd zijn. Maar dit bleek niet het geval te zijn; de ortho is vaak echt een speciaal iets om te verzekeren. Je moet ook even goed opletten of je een wachtjaar hebt als je de verzekering overzet, want anders heb je je misschien nog niets aan. Wij besloten om de verzekering in december om te zetten en maakten gelijk een afspraak voor januari. Goed geregeld, toch?

Happen

In januari was het eindelijk zover; Alec mocht happen voor zijn beugel! Ik kan mij herinneren dat ik het vreselijk vond, maar ja, dit is 30 jaar geleden dus ik ging er vanuit dat het wel iets anders zou zijn. En het zal vast wel anders zijn geweest, maar Alec vond het dus ook echt vreselijk! Vooral het maken van de röntgenfoto vond hij echt heel vervelend. Maar goed, het hoort erbij he… Daarna was het wachten op een prijsopgave; en die kregen wij na zo’n 3 weken. Gelijk met een datum voor de eerste afspraak, dus blijkbaar gaan ze er al vanuit dat je akkoord gaat haha.

De beugel

En zo’n 2 weken geleden was het dan zover; hij kreeg zijn beugel! Hij was best nerveus kan ik je vertellen en ik vond het toch ook wel spannend. Ook maakte ik mij wel zorgen over het geklaag van hem; want een beugel is nou eenmaal niet zo leuk. Hij kreeg een korte uitleg over hoe de beugel in en uit moest; dat is gewoon een paar keer doen natuurlijk. Hij moet hem de hele dag in; best pittig dus. Maar hij zit! En… belangrijker; hij houd hem prima in en hij klaagt er helemaal niet over! Nu moeten we binnenkort natuurlijk terug… dus to be continued!

Heeft jouw zoon/ dochter ook een beugel?? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!