Laat ik maar meteen eerlijk zijn: ik geef meestal alleen fooi als ik ergens écht tevreden over ben. In een restaurant bijvoorbeeld. Dan rond ik de rekening graag wat naar boven af. Maar fooi voor de Albert Heijn-bezorger, de glazenwasser of de kapper? Nee, dat doe ik eigenlijk niet. En eerlijk? Ik snap ook niet zo goed waarom dat ineens “hoort”. Ik krijg zelf ook geen fooi voor m’n werk.
Toch hoor ik van mensen om me heen dat zij op allerlei momenten een extraatje geven. Dus hoe zit dat eigenlijk? Wat is in Nederland normaal als het om fooi gaat?
Fooi geven in Nederland: wat is gebruikelijk?
In ons nuchtere kikkerlandje is fooi geven geen verplichting. Het is eerder een vriendelijke blijk van waardering. En die waardering hangt meestal samen met hoe blij je bent met de service. Geen vaste regels dus, maar wel gewoontes.
Dit is wat veel mensen doen:
- In de horeca: Het meest gebruikelijk. Bij goede service laat je wat achter – vaak zo’n 5 tot 10 procent van de rekening.
- Bij een taxi: Een euro extra of afronden naar boven.
- In een hotel: Een kleine fooi voor het kamermeisje of de bagagedrager.
- Bij de kapper of schoonheidsspecialist: Niet standaard, maar als je blij de deur uitgaat, geef je soms iets extra’s.
- Bij bezorgers (maaltijd, boodschappen, pakketten): Heel wisselend. Sommige mensen geven een euro, anderen helemaal niks.
December: hét fooimaandje
Wat wel echt een Nederlandse traditie is? Rond de feestdagen iets extra’s doen voor mensen die je regelmatig ziet. Denk aan:
- De pakketbezorger die je het hele jaar door met stapels dozen opzoekt.
- De folder- of krantenbezorger die door weer en wind jouw brievenbus weet te vinden.
- De schoonmaker of glazenwasser die je vaste adres is.
Geen standaard fooi, maar een kleine attentie: een envelopje, een reep chocola of een kaartje met wat geld. Dat voelt minder als “moeten” en meer als “dankjewel”.
Even terug naar mij
Ik blijf erbij: fooi geven hoort bij goede service, niet bij gewoonte. In een restaurant laat ik gerust wat achter, als ik blij ben met hoe ik geholpen ben. Maar standaard extra’s bij elk contactmoment? Dat past niet bij mij.
Rond kerst maak ik een uitzondering. Dan geef ik wél iets aan de pakketbezorger of de folderjongen. Misschien omdat ik zelf ooit folders liep met mijn zoon en weet hoe rot het voelt om voor die nieuwjaarsfooi langs de deuren te moeten. (Spoiler: dat deed hij dus ook gewoon niet. En ik vroeger ook niet.)
Wat jij doet? Dat bepaal je zelf
Er zijn geen vaste regels. Fooi is een persoonlijke keuze. En als het goed voelt om iemand een extraatje te geven – al is het maar een paar euro of een stukje chocola – dan is dat altijd goed. Maar voel je vooral niet verplicht.
Wat vind jij? Geef jij fooi bij de kapper? Aan de bezorger? Of juist alleen in het restaurant? Laat het weten – ik ben benieuwd hoe jij erin staat.
